Ga naar de inhoud
Home » Voedseldroger kopen I Welke moet je hebben?

Voedseldroger kopen I Welke moet je hebben?

De beste hondensnacks maak je zelf

Weet jij wat er in de hondensnacks zit die je je hond geeft? Je kunt altijd de verpakking erop nalezen, maar helemaal grip op wat erin verwerkt zit heb je niet. Dat hoeft ook niet altijd erg te zijn, of misschien heb je een vertrouwd merk waar je goede ervaringen mee hebt en waarvan je weet dat jouw hond er goed op reageert, maar als je zeker wilt weten dat je jouw hond gezonde en natuurlijke snacks geeft dan kun je wat extra tijd en energie steken in het maken van je eigen hondensnacks.

De voedseldroger

Het zelf maken van hondensnacks wordt steeds populairder onder baasjes die bewust zijn van wat hun trouwe viervoeters eten. Een geweldige manier om gezonde en lekkere snacks te bereiden, is door gebruik te maken van een voedseldroger. Deze apparaten helpen je om zelf vlees, vis en zelfs groenten, fruit en kruiden te drogen, waardoor je 100% pure, veilige en zelfgemaakte hondensnacks (of aanvullend hondenvoer) kunt maken.

Superhandig dus! En nog leuk om te doen ook. Veel soorten gedroogd vlees en vis kun je nog best lang bewaren ook, of zelfs invriezen. Je weet precies wat jouw hond binnenkrijgt, want je maakt het tenslotte zelf. Een groter gevoel van veiligheid en zekerheid is niet te krijgen. Maar welke voedseldroger moet je dan hebben? Ben je opzoek naar een voedseldroger waarmee je je eigen hondensnacks zelf kunt maken? Lees dan zeker even verder, want we nemen in dit artikel verschillende voedseldrogers door: de voor- en nadelen, de veiligheid, temperaturen en meer.

Let wel op: bij het kiezen van de juiste voedseldroger voor het maken van hondensnacks of hondenvoer is het belangrijk om rekening te houden met specifieke behoeften, zoals het drogen van vlees zonder dat je stukjes bot splintert. In dit artikel vergelijken we verschillende voedseldrogers en kijken we naar welke het meest geschikt is voor het maken van gezonde snacks die lekker, maar bovenal veilig zijn voor honden.

Meteen producten vergelijken

Sla de info over, en stuur me direct door naar de te vergelijken producten.

Voedseldroger kopen:
waar moet je op letten?

Temperatuur

Een voedseldroger die beneden de 50 graden kan drogen

Zoals hierboven meteen al genoemd: let op dat je een voedseldroger koopt die vlees (of beter gezegd: stukjes bot ín het vlees) kan drogen op een temperatuur beneden de 50 graden celsius.

Vlees en KVV drogen zonder botsplinters

Veel mensen drogen vleesproducten voor hun hond waar bot of kraakbeen in zit. Denk bijvoorbeeld aan eendennekken of kippenvoeten. Dit kan prima, zolang je weet wat je doet. Wanneer je de temperatuur tijdens het drogen op of onder de 50 graden houdt is er weinig aan de hand en kun je de producten veilig aan jouw hond geven. Wanneer je bot droogt op een hogere temperatuur verandert dit de structuur en kan dit splintergevaar geven. Botsplinters zijn levensgevaarlijk. Geef je hond liever geen gekookte botten vanwege dezelfde redenen, en beter ook geen kippenbotten, omdat deze kwetsbaar zijn en dus makkelijk kunnen gaan splinteren.

Botsplinters veroorzaken problemen als:

  • Inwendige bloedingen en verwondingen
  • Schade aan de organen van je hond
  • Problemen in de mond, zoals verwondingen of een afgebroken tand

Wat betreft het drogen van KVV: botsplinters vormen hier vrij weinig gevaar, omdat het bot al zo fijngemalen is in dit soort vleesproducten. Wil je op safe spelen, droog dan ook KVV op of onder 50 graden celsius, in de vorm van bijvoorbeeld balletjes, smalle worstjes of schijfjes.

Omgevingstemperatuur

Ook de omgevingstemperatuur kan van invloed zijn op het droogproces. Dit verschil zal niet altijd even groot zijn, maar met name in de zomer en wanneer je iets met bot droogt kan het verstandig zijn om hier even een vleesthermometer bij te houden. Zo kun je controleren en er gerust over zijn dat het drogen goed gaat.

Luchtcirculatie

Zorg voor een gelijkmatig verdeelde luchtcirculatie

Een gelijkmatige luchtcirculatie is ook van cruciaal belang bij het droogproces, vooral bij vlees en vis. Dit zorgt ervoor dat alle stukjes gelijkmatig drogen en voorkomt ongelijkmatige droging of vochtige plekken, die bacteriegroei kunnen bevorderen.

Capaciteit

Hoeveel snacks wil je maken?

Bedenk van tevoren hoeveel hondensnacks je tegelijk wilt gaan maken. Afhankelijk van hoeveel snacks je wilt maken en de grootte van je hond, is de capaciteit van de voedseldroger een belangrijke factor om te overwegen. Als je regelmatig grote hoeveelheden snacks wilt maken, kan een voedseldroger met een grotere capaciteit handiger zijn. Een kleine voedseldroger daarentegen is vaak goedkoper en laagdrempeliger om eens te proberen of het voedsel drogen iets voor jou is. Als je eerste plannen niet meteen al te wild zijn, is een kleine voedseldroger misschien een slimmere optie.

Gebruiksgemak

Maakt de klus laagdrempeliger

Een voedseldroger die gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken is, zal je veel tijd en moeite besparen. Kies daarom voor een model met handige functies zoals afneembare rekken en vaatwasmachinebestendige onderdelen.

Overige functies

Timers, beveiliging en bediening

De voedseldrogers die we hier met elkaar vergelijken hebben onderling verschillende functies. Denk hierbij aan digitale functies als timers en beveiliging waardoor jouw voedseldroger zichzelf automatisch uitschakelt bij oververhitting of wanneer de door jou ingestelde droogtijd afgerond is. Verder bekijken we welke voedseldrogers beschikken over een touchscreen, voor een handige en een beetje moderne bediening. Het oog wil tenslotte ook wat 😉 

Goed. Nu we weten waar we op moeten letten nemen we de beste opties onder de loep, waarbij we rekening houden met het feit dat het gebruik van de voedseldroger voor honden bedoeld is. Alle hier genoemde voedseldrogers beschikken over de mogelijkheid om vlees, vis, groente en fruit te drogen. Op één na kunnen ze ook allemaal verantwoord bot drogen, maar het ene model waarbij dat niet kan (de Clatronic) is wel erg populair onder hondenliefhebbers en voor velen een goedkoop instapmodel, dus we bespreken hem wel.

Voedseldroger kopen
Welke is het beste voor hondensnacks?

 1. 

De voedseldroger van Esperanza

Deze voedseldroger is lekker goedkoop, en daarmee een laagdrempelig apparaat om je nieuwe hobby eens mee uit te proberen. Ook met deze droger kun je gewoon alles drogen: vlees, vis, groente en fruit is allemaal geen probleem. Hou wel rekening met het compacte formaat van dit model, want wat de grootte betreft passen niet alle soorten vlees en vis in dit apparaat.

Droogtemperatuur:
35°C – 70°C

Kun je hiermee bot (veilig) drogen?
Ja


Is de voedseldroger van Esperanza iets voor jou?
Dit zijn de voor- en nadelen van deze voedseldroger:

 

Voordelen Esperanza:

+ Heel goedkoop

+ Eenvoudig in gebruik

+ Compact model

+ Lichtgewicht

 

Nadelen Esperanza:

Klein, dus niet geschikt voor grootgebruikers

 2. 

De voedseldroger van Clatronic

Dit is één van de populairste voedseldrogers onder hondeneigenaren. Een veel verkocht instapmodel voor een zacht prijsje. Je kunt er beter niet botten in drogen vanwege de iets te hoge temperatuur, maar wel veel andere dingen. Onder hondenliefhebbers wordt deze voedseldroger dan ook veel gebruikt voor het drogen van vlees en vis. Vind je het een prettig en veilig idee dat er nog veel meer honden zijn die eten van deze droger dagelijks voorgeschoteld krijgen? Dan is dit goedkope instapmodel misschien wel iets voor jou.

Droogtemperatuur:
60°C – 70°C

Kun je hiermee bot (veilig) drogen?
Nee


Is de voedseldroger van Clatronic iets voor jou?
Dit zijn de voor- en nadelen van deze voedseldroger:

 

Voordelen Clatronic:

+ Goedkoop

+ Eenvoudig in gebruik

+ Motor zit bovenin, dus geen etensresten die er naar beneden in vallen

+ Bekend onder veel tevreden hondeneigenaren

 

Nadelen Clatronic:

De temperatuur is niet zelf in te stellen

 3. 

De KitchenBrothers voedseldroger

Deze voedseldroger beschikt over een oververhittingsbeveiliging en schakelt automatisch uit als de timer afloopt. De timer van dit apparaat kun je tot maximaal 24 uur en van 35℃ – 75℃ instellen. Het model is lekker compact en gemakkelijk in en uit elkaar te halen. Tijdens het drogen kun je hierdoor makkelijk wisselen tussen de rekken. Even iets verplaatsen of testen of het al genoeg gedroogd is, is hiermee geen probleem. Wat betreft de prijs is deze voedseldroger een fijne middenweg.

Droogtemperatuur:
35°C – 75°C

Kun je hiermee bot (veilig) drogen?
Ja


Is de KitchenBrothers voedseldroger iets voor jou?
Dit zijn de voor- en nadelen van deze voedseldroger:

 

Voordelen KitchenBrothers:

+ Handig in gebruik

+ Makkelijk schoon te maken

+ Compact model

+ Betaalbaar

 

Nadelen KitchenBrothers:

Kwetsbaar, dus voorzichtig afwassen

 4. 

De Vita5 Pro 6 voedseldroger

Deze voedseldroger is zeker niet de goedkoopste, maar wel één van de betere. Hij is groot (daar moet je wel van houden), dus je kunt er veel in kwijt. De 6 uitneembare, roestvrijstalen onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig doordat deze gemaakt zijn van rvs-materiaal. Enig nadeel is dat er maar één gaasje bij geleverd wordt voor het gebruik van bijvoorbeeld fruit en kleine stukjes vlees en vis, maar deze zijn ook voor een zacht prijsje los te koop (ook bij Bol). Hij is geluidsarm en heeft een timer die automatisch uitgaat na 24 uur of op het door jou eerder aangegeven moment. Ideale droger om ‘s nachts even te laten draaien dus!

Droogtemperatuur:
35°C – 75°C

Kun je hiermee bot (veilig) drogen?
Ja


Is de Vita5 Pro 6 voedseldroger iets voor jou?
Dit zijn de voor- en nadelen van deze voedseldroger:

 

Voordelen Vita5 Pro 6:

+ Veel ruimte

+ 24-uurs timer

+ Vaatwasserbestendig

+ Verkrijgbaar in verschillende formaten (tot wel 10 rekken)

 

Nadelen Vita5 Pro 6:

Prijzig

 5. 

De voedseldroger van Stöckli

Ook deze voedseldroger wordt vaak gebruikt voor het drogen van hondenvoer en hondensnacks. Het merk staat onder hondenliefhebbers goed bekend als efficiënt en veilig in gebruik. De temperatuur is traploos verstelbaar en de onderdelen zijn makkelijk schoon te maken. Wel zo prettig wanneer je met rauw vlees bijvoorbeeld werkt.

Droogtemperatuur:
30°C – 70°C

Kun je hiermee bot (veilig) drogen?
Ja


Is de voedseldroger van Stöckli iets voor jou?
Dit zijn de voor- en nadelen van deze voedseldroger:

 

Voordelen Stöckli:

+ Temperatuur is traploos verstelbaar

+ Het aantal laden is uitbreidbaar tot 10 stuks

+ Metalen roosters

+ Inclusief timer

 

Nadelen Stöckli:

Prijzig

 6. 

De voedseldroger van Hendi

Wil je liever een voedseldroger kopen die er ook een beetje strak uitziet? Dan is de droger van het merk Hendi zeker het overwegen waard. Dit model ziet er gewoon uit als een kleine oven, zeker in de zwarte variant. Hij valt dus niet zo erg op in huis, en hij is nog lekker stil ook. Er is ook een luxere versie verkrijgbaar, met wel 10 rekken om mee te werken. En je kunt met deze voedseldroger ook nog veilig en verantwoord bot drogen. Wat willen we nog meer?

Droogtemperatuur:
35°C – 75°C

Kun je hiermee bot (veilig) drogen?
Ja


Is de voedseldroger van Hendi iets voor jou?
Dit zijn de voor- en nadelen van deze voedseldroger:

 

Voordelen Hendi:

+ Ziet er strak en modern uit

+ Digitale bediening

+ Roestvrij staal materiaal

+ Roosters zijn makkelijk te verwijderen

 

Nadelen Hendi:

Relatief zwaar model

Er zijn veel modellen die je kunt kopen, maar de voedseldrogers die we hier besproken hebben zijn over het algemeen populair in gebruik, ze zijn veilig en verantwoord te gebruiken, en met name geliefd onder mensen die er één voor hun hond gekocht hebben. Met één van deze opties kun je je nieuwe hobby met een gerust hart uitproberen. Succes!

Misschien vind je dit ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *