Ga naar de inhoud
Home » Graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer
Tegen jeuk, kale plekken en meer

Mensen kunnen verschillende redenen hebben waarom ze hun hond liever graanvrij natvoer of brokken willen geven, afhankelijk van de individuele behoeften en gezondheid van de hond. In dit artikel bespreken we wat het nut is van een graanvrij dieet, in welke gevallen dit een oplossing kan bieden voor lichamelijke klachten bij honden, en welke merken hondenvoer hierin goed bekend staan. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken: waar doe je goed aan? Welk merk hondenvoer is geschikt voor honden die allergisch zijn voor granen, en hoe zit het eigenlijk met gluten? Wat is het verschil tussen granen en gluten?

Laten we beginnen met dat laatste:

Granen of gluten: wat is het verschil?

Gluten en granen zijn twee verschillende dingen, maar ze zijn wel aan elkaar gerelateerd.

Granen: Granen zijn grassen die worden gekweekt voor hun eetbare zaden. Voorbeelden van granen zijn tarwe, maïs, rijst, haver, gerst, rogge en gierst. Deze granen worden vaak verwerkt tot meel en gebruikt in allerlei soorten voedingsmiddelen, zoals brood, pasta, ontbijtgranen en gebak.

Gluten: Gluten is een groep eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, met name tarwe, gerst en rogge. Het bestaat uit twee belangrijke eiwitten: glutenine en gliadine. Gluten is verantwoordelijk voor de elasticiteit en structuur van deeg en helpt bij het rijzen van brood en andere gebakken producten.

Verschil: Het belangrijkste verschil tussen gluten en granen is dat gluten een specifiek type eiwit is dat voorkomt in bepaalde granen, terwijl granen de hele planten zelf zijn die worden geteeld voor hun eetbare zaden. Niet alle granen bevatten gluten; bijvoorbeeld rijst en maïs zijn granen die van nature glutenvrij zijn. Daarentegen bevatten tarwe, gerst en rogge wel gluten.

Graanvrij = glutenvrij

Handig om te weten: zie je dus ergens op de verpakking van hondenvoer de term ‘graanvrij’ staan, dan betekent dit ook meteen ‘glutenvrij’. Als je dit onthoudt ben je al een heel eind wijzer.

Wat betekent dit voor honden die allergisch zijn?

Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor gluten, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen, allergische reacties of huidaandoeningen. In dit geval kan het vermijden van granen die gluten bevatten, zoals tarwe, gerst en rogge, gunstig zijn voor de gezondheid van de hond. Aan de andere kant kunnen honden die geen gevoeligheid voor gluten vertonen, doorgaans dus wel granen eten en verwerken zonder nadelige gezondheidseffecten.

Honden mogen dus wel granen eten, want ze zijn niet per definitie slecht voor ze. Maar wil je weten of jouw hond persoonlijk gevoelig is voor één van deze twee? Check dan de symptomen hieronder en ga naar de dierenarts als je jouw hond hierop wilt laten testen.

Symptomen hond met granenallergie of glutenintolerantie

De symptomen van een granenallergie en glutenintolerantie bij honden kun je herkennen aan verschillende symptomen, waaronder:

 • Chronische diarree
 • Chronische oorontsteking
 • Winderigheid
 • Slijm bij de ontlasting
 • Jeuk, krabben of schuren van de vacht
 • Kauwen op de poten
 • Gewichtsverlies
 • Lusteloosheid of weinig energie
 • Overgeven
 • Slechte conditie van de vacht
 • Huidproblemen zoals schilfers, bulten en uitslag

Het is belangrijk om op te merken dat de symptomen van glutenintolerantie bij honden niet zo goed worden begrepen als bij mensen, en dat het niet zo vaak voorkomt bij honden als bij mensen met coeliakie. Als je vermoedt dat je hond glutenintolerantie heeft of reageert op granen in zijn voeding, is het wijs om een dierenarts te benaderen voor een juiste diagnose en behandeling.

De oplossing: een graanvrij dieet

Merk je dat jouw hond klachten vertoont zoals hierboven beschreven? Dan is het zeker de moeite waard om graanvrij dieetvoer te kopen. Je kunt ervoor kiezen om dit eerst uit te proberen of direct naar een dierenarts te gaan voor advies. Een juiste diagnose kost wel aardig wat geld, dus zelf graanvrij natvoer of graanvrije brokken kopen kan een mooie, eerste stap zijn om eens uit te proberen of het effect heeft op jouw hond.

Waarom graanvrij voer kopen?
Dit doet het met jouw hond:

 1. Voedselallergie of intolerantie: zoals hierboven beschreven kan graanvrije voeding de klachten van jouw hond sterk verminderen of zelfs in zijn geheel verhelpen wanneer hij of zij allergisch of intolerant is voor granen of gluten. Graanvrij natvoer – of graanvrije brokken – kan dan een mooi alternatief zijn voor honden met een voedselallergie of intolerantie, omdat deze de problematische ingrediënten vermijdt. Klachten als braken, gewichtsverlies, jeuk, diarree, chronische oorontsteking en nog veel meer kunnen hiermee mogelijk verholpen worden.
 2. Gevoelige spijsvertering: Sommige honden hebben niet per se een voedselallergie, maar wel gewoon een gevoelige spijsvertering en kunnen daarom moeite hebben met het verteren van granen. Graanvrij voer is licht verteerbaar en minder belastend voor de maag en darmen van je hond, waardoor spijsverteringsproblemen worden verminderd.
 3. Gewichtsbeheersing: Graanvrij hondenvoer heeft over het algemeen een lager koolhydraatgehalte dan voeding op basis van granen, wat kan helpen bij het reguleren van het gewicht van je hond wanneer deze moet afvallen. Een dieet met minder koolhydraten kan ook helpen bij het voorkomen van overgewicht en obesitas bij honden.
 4. Natuurlijk dieet: Sommige hondeneigenaren geven de voorkeur aan graanvrij natvoer (vooral) of graanvrije brokken omdat het meer lijkt op het natuurlijke dieet van honden voor hun domesticatie. In het wild zouden honden voornamelijk vlees eten, dus graanvrij natvoer dat voornamelijk uit vlees en dierlijke eiwitten bestaat, kan als een meer natuurlijke voedingskeuze worden beschouwd. (Hoewel zelfs een leeuw zich nog tegoed doet aan de plantaardige maaginhoud van zijn prooien, dus het ligt er een beetje aan hoe je ertegenaan kijkt qua ‘puur vlees dieet’, maar het kan een overweging zijn).

Het is belangrijk op te merken dat niet alle honden baat hebben bij een graanvrij dieet. Sommige honden gaan prima op voeding met granen, en het is belangrijk om het dieet van je hond aan te passen aan zijn of haar persoonlijke behoeften en gezondheidstoestand. Als je twijfelt over welk type voeding het meest geschikt is voor je hond, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor advies op maat.

Welk merk is het beste voor graanvrij hondenvoer?
Deze merken bieden graan- en glutenvrije mogelijkheden:

Goed om eens uit te proberen dus. Maar welk merk moet je hebben? De beste opties vind je hier, gesorteerd op gemiddelde prijs van laag naar hoog, inclusief wat de prijs van dit hondenvoer per kg is, en daarbij houden we ook nog rekening met de prijsverschillen per webwinkel (voor zover mogelijk natuurlijk):

 1. 

Smølke Grainfree Formula

Deze variant van het merk Smølke biedt een graanvrij dieet dat met name voor actieve honden geschikt is, vanwege de toegevoegde extra eiwitten. Daarnaast zitten er mineralen in die tandplak helpen verminderen. Ze verkopen verschillende smaken, dus let goed op dat je de goede pakt als het graanvrij moet zijn.

Ze verkopen dit in de vorm van blikvoer, brokken en gestoomde maaltijden. Waarbij wel gezegd moet worden dat de blikvoer-varianten meer geschikt zijn voor kleine honden dan voor grote honden, vanwege de hoeveelheid aan inhoud per blikje.


Is Smølke goed voor honden?

 

Voordelen Smølke hondenvoer

+ Lekker betaalbaar

+ Variatie in smaken en dus ook in voedingsstoffen

+ Afwisseling tussen natvoer, brokken én gestoomd vlees is mogelijk

+ Graanvrij? Ja, maar niet alle varianten

+ Glutenvrij? Ja, maar niet alle varianten

▲ Bekijk dit merk graanvrij hondenvoer op Bol.com

Wat kost Smølke per kg?

Smølke kost gemiddeld ongeveer:
€4,58 per kg

 2. 

Prins (graanvrij)

Prins hondenvoer biedt (véél) verschillende soorten voeding aan, waaronder ook graanvrije producten, zoals deze: Prins ProCare Grainfree Skin & Coat. De naam zegt het al van deze variant, en dat blijkt ook wel bij de andere varianten van dit merk: ze zijn lekker duidelijk over wat er wel en niet in de voeding zit. Het hondenvoer van Prins is te koop in allerlei vormen, waaronder zelfs in worstvorm en pakketten met rauw vlees voor in de vriezer. Dus is jouw hond kieskeurig wat betreft de vorm waarin hij zijn (eventueel graanvrije of glutenvrije) eten krijgt? Dan is Prins misschien wel jullie ideale merk.


Is Prins goed voor honden?

 

Voordelen Prins hondenvoer

+ Betaalbaar

+ Bevat geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen

+ Ook in worst en rauw vlees verkrijgbaar

+ Goed af te stemmen op de behoeften per hond of ras

+ Graanvrij? Ja, maar niet alle varianten

+ Glutenvrij? Ja, maar niet alle varianten

▲ Bekijk dit merk hondenvoer op Bol.com

Wat kost Prins per kg?

Prins kost gemiddeld ongeveer:

€6,- per kg

 3. 

Wolf of Wilderness

Wolf of Wilderness bevat hoogwaardige ingrediënten, zoals vlees, gevogelte of vis en is gebaseerd op – de naam zegt het al – het voedingspatroon van de wolf. Het eten ziet er netjes uit en het ruikt zelfs nog lekker ook. Je kunt ook de handige afsluitklep kopen die gemaakt is om het blikvoer langer vers te houden in de koelkast na openen. Ze hebben een breed assortiment aan smaken waaruit je allemaal kunt kiezen, want alle producten van Wolf of Wilderness zijn graanvrij. En ze zijn nog verkrijgbaar in probeerpakketten ook. Wel zo makkelijk!

Dit merk is verkrijgbaar in brokken en blikvoer, waarbij de blikken gelukkig in een redelijke maat verkrijgbaar zijn. Geen geklungel met piepkleine kuipjes dus.


Is Wolf of Wilderness goed voor honden?

 

Voordelen Wolf of Wilderness

+ Betaalbaar

+ Goed te mengen, want brokken en natvoer verkrijgbaar

+ Blikvoer in redelijke maat verkrijgbaar (fijn als je hond groter is dan formaatje ‘Cesar Classic’)

+ Met handige afsluitklep voor een langere houdbaarheid na openen

+ Graanvrij? Ja, alle varianten

+ Glutenvrij? Ja, alle varianten

▲ Bekijk dit merk hondenvoer op Zooplus.nl

Wat kost Wolf of Wilderness per kg?

Wolf of Wilderness kost gemiddeld ongeveer:
€7,- per kg

 4. 

Edgard & Cooper

Edgard & Cooper is een merk dat bekend staat om hun ideeën rondom duurzaamheid. Ze maken gebruik van recyclebare en composteerbare verpakkingen, en ze investeren in milieuprojecten. Vind je het belangrijk om hondenvoer te kopen dat milieuvriendelijk gemaakt is? Dan is dit merk misschien iets voor jou.

Verder biedt Edgard & Cooper verschillende opties voor honden die gevoelig zijn voor gluten of voor tarwe, maïs, rijst en andere soorten granen. Voor hun graanvrije producten gebruiken ze alternatieve koolhydraatbronnen zoals zoete aardappelen, erwten en linzen om de energiebehoeften van jouw hond te ondersteunen zonder granen toe te voegen. 

Ze verkopen dit in de vorm van natvoer en brokken.


Is Edgard & Cooper goed voor honden?

 

Voordelen Edgard & Cooper hondenvoer

+ Milieuvriendelijk ontwikkeld

+ Rijk aan gevarieerde soorten groente en fruit

+ Toegevoegde superfoods voor een vitamineboost

+ Graanvrij? Ja, maar niet alle varianten

+ Glutenvrij? Ja, maar niet alle varianten

▲ Bekijk dit merk graanvrij hondenvoer op Bol.com

Wat kost Edgard & Cooper per kg?

Edgard & Cooper kost gemiddeld ongeveer:
€9,- per kg

 5. 

Renske

Dit merk staat goed bekend om de kwaliteit, en om het feit dat het voor deze hoge kwaliteit nog een beetje goedkoop is. Het aanbod aan smaken en aanvullende voedingssuplementen is bij Renske zo groot dat het amper te overzien is. Van ondersteuning aan de nieren, tot het zenuwstelsel, de darmen, de lever en stressgevoeligheid aan toe. Daarbij zijn ze makkelijk verkrijgbaar op veel verkooppunten. Een echte aanrader dus!


Is Renske goed voor honden?

 

Voordelen Renske hondenvoer

+ Erg ruim aanbod aan smaken

+ Zeer ruime keuze is voedingsvorm (brokken, gestoomd vlees, kuipjes etc.)

+ Uitgebreid aanbod in aanvullende voedingssuplementen

+ Qua prijs/kwaliteit verhouding een hele fijne middenweg

+ Graanvrij? Ja, maar niet alle varianten

+ Glutenvrij? Ja, alle varianten zijn glutenvrij

▲ Bekijk dit merk graanvrij hondenvoer op Bol.com

Wat kost Renske per kg?

Renske kost gemiddeld ongeveer:

€7,- á €12,- per kg

De keuze is reuze zoals je ziet. Gelukkig zijn er veel oplossingen beschikbaar voor de gevoelige viervoeters onder ons en is het allemaal makkelijk verkrijgbaar. Hopelijk ben je wat wijzer geworden na het lezen van dit artikel en wordt het aanbod hiermee wat overzichtelijker. Succes!

Misschien vind je dit ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *