De nagels knippen van je hond
Een hele uitdaging
O jee, is het weer zover? De nagels van je hond zijn te lang geworden, en misschien is hij al aan je broek of achter de bank blijven hangen ook. Irritaties kunnen oplopen voor jou en natuurlijk je hond zelf. Soms worden te lange nagels zelfs pijnlijk voor je hond, en dan is het hoogtijd om ze te gaan of laten knippen. Wat nu? Kan je dit veilig zelf doen, en waarmee bijvoorbeeld?
In dit artikel bespreken we:
- Is het nodig om de nagels van je hond te knippen?
- Hoe moet je de nagels van een hond knippen?
- Waarmee kun je dat het beste doen?
- Wanneer moet je ermee naar de dierenarts?
- Extra tips voor een soepele poging
- Een alternatief voor bange honden: de nagelvijl
- Gezonde hondennagels
- De rol van voeding
- Nagels te ver geknipt? Dit moet je doen
Is het nodig om de nagels van je hond te knippen?
Dat hangt een beetje van de hond af. Bij veel honden is het wel eens nodig om de nagels te knippen, maar er zijn er ook genoeg die de nagels zelf slijten. Dat laatste zie je vooral onder actieve honden van baasjes die ze regelmatig mee uit wandelen nemen. Dan slijten de nagels namelijk een stuk sneller van nature langs het wegdek. Dit kan per hond verschillen, dus het is altijd goed om dit regelmatig even te blijven controleren bij je trouwe viervoeter.
Let op! Denk hierbij ook aan de wat oudere honden. Onder deze groep komen problemen met nagels nu eenmaal wat vaker voor.
Te lange nagels herkennen bij je hond
Je kunt zelf beoordelen of het nodig is om de nagels van je hond te knippen. Je hoort of ziet dit bijvoorbeeld aan:
- Een nagel die de verkeerde kant uit wijst
- Een nagel die te ver naar binnen krult
- Tenen die scheef staan
- Nagels die de grond raken wanneer je hond gewoon rechtop staat
- Nagels die je hoort tikken wanneer je hond op straat loopt
Wanneer je één of bovenstaande problemen opmerkt bij je hond is het misschien verstandig om de nagels zelf te knippen, of dit te laten doen bij je dierenarts.
Let op! Het vertrouwde geluid van tikkende nagels op het laminaat hoeft niet direct alarmerend te zijn, omdat je dit nu eenmaal sneller hoort dan wanneer een hond op een stenen straat buiten loopt.
Bekijk het dus even per situatie om goed te kunnen beoordelen of je hond echt problemen met de nagels heeft. Soms valt het mee, en dan is de onnodige stress rond het nagelknippen het misschien gewoon niet waard.
Hoe moet je de nagels van een hond knippen?
Goed, je hebt besloten om het wel te doen. En dan? Hoe pak je het aan? Als je het aandurft om het zelf te doen hebben we hier voor jou een stappenplan:
1.
Zorg ervoor dat je beschikt over een goede nagelknipper die geschikt is voor de grootte van je hond. Er zijn verschillende soorten nagelknippers beschikbaar, waaronder guillotinestijl, tangstijl en slijpstiften. Kies degene die het meest comfortabel is voor jou en je hond.
2.
Bereid je hond voor op het nagelknippen door hem of haar zo vroeg mogelijk te laten wennen. Dit doe je door af en toe zonder reden (dit detail is belangrijk!) de poten en de nagels van je hond even door je vingers te laten glijden. Zo went hij of zij aan de aanraking, de handeling, en dat het aanraken van poten en nagels niet direct garant staat voor pijn en dramatiek. Laat de hond ook even rustig snuffelen aan je gereedschap.
3.
Zoek iemand die je kan helpen. De één houdt de hond vast, de ander knipt de nagels. Zo heb je beter zicht op wat je doet en kun je de ander meteen de schuld geven als er iets misgaat. Pas wel op dat je de hond rustig benadert, want met twee man sterk kan het best een beetje intimiderend overkomen.
4.
Houd de poot van je hond stevig vast, houd de nagel tussen duim en wijsvinger, en knip de nagel in een hoek van 45 graden. Knip de nagels van je hond tot twee millimeter voor het levende gedeelte af en zorg ervoor dat je daarmee alleen het puntje van de nagel knipt om bloeding te voorkomen.
..
Hoe zie je waar het leven zit in een hondennagel?
Het leven in een hondennagel bevindt zich in het gedeelte van de nagel dat rijk is aan bloedvaten en zenuwen, ook wel de “levende kern” genoemd. Het is meestal roze of roodachtig van kleur en bevindt zich onder de buitenste laag van de nagel. Als je te kort knipt kan dit tijdelijk bloeden en is dit heel pijnlijk, dus wees hiermee voorzichtig.
Bij witte nagels is het leven gelukkig goed te zien. Heeft je hond zwarte nagels en wil je kunnen zien hoe ver je kunt knippen? Probeer dan met een zaklamp achter de nagel te schijnen. Of oefen voorzichtig lichte druk uit met de schaar voordat je doorzet, om te zien hoe je hond reageert. Als de hond zijn poot terugtrekt zit je mogelijk te hoog. Soms helpt dit, maar knip bij twijfel (of bij honden die sowieso hun poot terugtrekken) liever kleine stukjes.
5.
Hoera, het zit er weer op! Beloon je hond bij deze laatste stap met wat lekkers of een fijne aai over z’n bol, want al dat knipwerk kan best eng zijn. Als alles goed gegaan is en je geeft je hond een beloning dan hebben jullie allebei er weer een positieve ervaring bij, en dat versnelt de boel de volgende keer ook weer.
Waarmee kun je dat het beste doen?
Kijk even rond wat je zelf en voor je hond het prettigst vindt. Een goede kwaliteit van het materiaal is hierbij wel belangrijk. Je kunt het tenslotte maar beter meteen goed doen om verdere nagelproblemen en dierenartsbezoeken te voorkomen. Zoiets bijvoorbeeld:
Deze nagelknipper is erg populair en veel verkocht onder honden- en katteneigenaren. Hij is betaalbaar en van goede kwaliteit. Let wel op dat je de goede maat bestelt.
Wanneer moet je ermee naar de dierenarts?
Voor het knippen van gezonde nagels hoef je niet per se naar de dierenarts. Het is goed verantwoord om dit zelf te doen. Mocht je het niet durven, overweeg dan of het beter is om wel naar de dierenarts te gaan. Daar is de kans het grootst dat het goed gaat, dat de hond een positieve ervaring erbij krijgt, en als je ernaar vraagt mag je vast even meekijken hoe de dierenarts het doet. Zo kun je het later thuis alsnog eens proberen.
Hond met afwijkende tenen of nagels
Heeft jouw hond afwijkende tenen of nagels? Dan is het wellicht ook wijs om de dierenarts er even naar te laten kijken, want die kan voor later grotere problemen voorkomen.
Extra tips voor een soepele poging
- Neem de tijd: Forceer je hond niet om te blijven zitten als hij gestrest of ongemakkelijk is. Neem de tijd en pauzes wanneer dat nodig is.
- Begin vroeg: Begin zo vroeg mogelijk met het knippen van de nagels van je hond, zodat hij eraan kan wennen en minder angstig zal zijn.
- Doe het bij daglicht: Zo kun je goed zien wat je doet en is de kans dat je te ver knipt een stuk kleiner.
- Laat je hond wennen aan het geluid: Het geluid van de nagelknipper kan voor sommige honden angstaanjagend zijn. Laat je hond wennen aan het geluid door het regelmatig te laten horen, zelfs als je niet daadwerkelijk zijn nagels knipt. Dit noemen ze ook wel “desensibiliseren”.
- Wees geduldig: Het kan even duren voordat je hond comfortabel wordt met het knippen van zijn nagels. Wees geduldig en blijf consistent in je aanpak.
- Overweeg professionele hulp: Als je hond extreem angstig of agressief is tijdens het knippen van zijn nagels, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen van een dierenarts of professionele trimmer.
Een alternatief voor bange honden
De nagelvijl
Is je hond nou echt heel bang en ziet hij het hélemaal niet meer zitten om zijn nagels te laten knippen? Dan is er gelukkig ook nog een alternatief: de nagelvijl voor honden.
Er komt geen nagelschaar aan te pas, en je kunt nauwkeurig te werk gaan, maar het duurt wel wat langer.
Gezonde hondennagels
Bij het knippen van de nagels van je hond is het ook belangrijk om te letten op tekenen van problemen of aandoeningen aan de nagels. Let op verkleuringen, scheuren, broosheid of een abnormale groei, aangezien deze kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals infecties of aandoeningen van de nagelbedden. Als je ongewone veranderingen opmerkt, raadpleeg dan een dierenarts voor advies en behandeling.
De rol van voeding
De gezondheid van de nagels van je hond wordt ook beïnvloed door zijn of haar verdere gezondheid en voeding. Zorg ervoor dat je hond een gevarieerd en gezond dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen zoals biotine, omega-3 vetzuren en zink, die allemaal bijdragen aan de gezondheid van de nagels. Als je merkt dat de nagels van je hond broos zijn of snel breken, is het misschien slim om even navraag hierover te doen bij de dierenarts. Mogelijk heeft jouw hond hiervoor wat ondersteuning in voeding of voedingssupplementen nodig.
Nagels te ver geknipt?
Dit moet je doen:
Gaat het toch nog mis? Geen paniek. Het is voor de hond vervelend als je een nagel te kort geknipt hebt, maar meestal niet ernstig. Wanneer je de nagel te ver knipt zal dit pijn doen bij je hond. Mogelijk gaat de nagel ook bloeden en loopt je hond een tijdje mank. Houd een gaasje stevig (niet té strak) tegen de nagel aan gedrukt totdat het bleoden is gestopt. Dit kan er heftig uitzien, maar duurt meestal niet lang. Na zo’n tien minuten zou dit toch wel over moeten zijn. Raadpleeg je dierenarts wanneer de pijn niet overgaat of als de nagel niet stopt met bloeden.