Ga naar de inhoud
Home » Blaffen als de deurbel gaat I Zo los je het op

Blaffen als de deurbel gaat I Zo los je het op

Het is een scène die veel hondeneigenaren maar al te goed kennen: de deurbel gaat, en je trouwe viervoeter begint als een dolle te blaffen alsof de wereld op het punt staat te vergaan. Voor sommigen is het slechts een vervelend bijverschijnsel, maar voor anderen kan het een bron van stress en frustratie zijn. Gelukkig is er hoop! Met de juiste training en een beetje geduld kunnen we het blaffen bij de deurbel effectief aanpakken.

Waarom blaffen honden bij de deurbel?

Om te begrijpen waarom honden blaffen bij de deurbel, moeten we teruggaan naar hun instinctieve gedrag. Voor honden is blaffen een manier om te communiceren en hun territorium te beschermen. Wanneer de deurbel gaat, zien ze dit als een potentieel indringersignaal en reageren ze instinctief door te blaffen om zo hun territorium te verdedigen.

Zo kun je je hond het blaffen naar de deurbel afleren:

  1. Begrip en geduld: Het is belangrijk om te beseffen dat het trainen van een hond tijd en een consequente houding van je vraagt. Wees geduldig en begrijp dat het een proces is.

  2. Desensibilisatie: Begin de training door op totaal willekeurige momenten op de deurbel te drukken. Je staat zwijgend op van je plek, loopt naar de voordeur en (liefst) als jouw hond even niet kijkt druk je op de deurbel. Loop vervolgens net zo zwijgend weer terug naar waar je mee bezig was in huis. Wat jouw hond ook doet of hoe hij ook reageert: negeer het volkomen; er is immers niets aan de hand.

  3. Positieve associatie: Laat je hond wennen aan het geluid van de deurbel door het te associëren met een neutrale reactie van jouw kant. Dit proces noemen ze “desensibiliseren”: je maakt jouw hond ongevoelig door gewenning aan een voor hem spannende situatie.

  4. Commando’s: Leer je hond zich eventueel op jou te concentreren in plaats van op de deurbel. Gebruik commando’s als “zit” of “blijf” om zijn aandacht op jou te richten in plaats van op de voordeur, of leer hem op zijn plaats te gaan zitten zodra de deurbel gaat. Zo leert jouw hond dat hij wel waaks mag zijn, maar niet voorop hoeft te gaan staan blaffen als (nerveuze) leider van het huishouden. Let wel op: je houdt hiermee wel wat spanning rond het geluid van de deurbel. Dit is een overweging die je kunt maken.

  5. Oefenen, oefenen, oefenen: Herhaal de trainingssessies regelmatig en verhoog zo geleidelijk de saaiheid van jouw deurbel. Daar draait deze hele trainingsmethode namelijk om: de deurbel moet supersaai worden. Hij gaat tenslotte regelmatig af zonder dat er ook maar iets gebeurt. Waarom zou je nog blaffen en als een malle pietje naar de deur rennen als je toch geen spannende gebeurtenis verwacht? Desinteresse in het geluid van de deurbel is hier het doel.

  6. Belonen van stil gedrag: Zodra je hond leert om rustig te blijven wanneer de deurbel gaat, kun je dit eventueel belonen met snoepjes, lovende woorden of een aai over de bol. Aangezien het doel hier “de deurbel saai maken voor de hond” is kun je er ook voor kiezen dit achterwege te laten. Het ligt er ook een beetje aan hoe jouw hond hierop reageert. Reageert hij helemaal lyrisch op dergelijke aandacht dan kan het wijs zijn de rust en neutraliteit te bewaren, want positieve spanning is tenslotte ook spanning.

Geduld en doorzettingsvermogen

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is en dat de tijd die nodig is om het blaffen bij de deurbel op te lossen kan variëren. Blijf geduldig, consequent (vooral deze is belangrijk!) en blijf positief tijdens het trainingsproces. Met toewijding en doorzettingsvermogen kun je je hond helpen om een rustigere reactie aan te leren wanneer de deurbel gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *