Ga naar de inhoud
Home » Snuffelmat I Hersenwerk voor de hond

Snuffelmat I Hersenwerk voor de hond

Snuffelmat: wat is het?

De snuffelmat voor honden: een ideale manier om jouw slimme hond te kunnen bezighouden. Deze methode van spelen noemen we ook wel: hersenwerk. Je geeft je hond een soort speelmat die gemaakt is van bijvoorbeeld vakken en stroken fleece. Je stopt tussen alle stroken en kleine hoekjes snoepjes die je hond moet gaan opsporen door te snuffelen. Een leuke bezigheid, en een mooi alternatief voor wandelen en andere fysieke inspanning.

Hersenwerk voor de hond

Honden hebben niet alleen fysieke activiteiten nodig, maar ook mentale uitdagingen. Eigenlijk net zoals wij mensen, want ook wij hebben een combinatie van die twee factoren nodig om goed te kunnen functioneren in ons dagelijks leven. Wil je jouw vriendje op een originele wijze zoet houden door middel van een mentale uitdaging? Dan kan het een goed idee zijn om een snuffelmat voor je hond te kopen.

Snuffelmat: een kalmerend effect

Wat doet een snuffelmat? Het effect van de werking van zo’n speelmat is op veel honden groter dan je misschien zou verwachten. Het stimuleert niet alleen de hersenen van je hond, zodat hij mentale voldoening krijgt, maar het is ook wetenschappelijk bewezen dat snuffelen een kalmerend effect heeft op honden. De hartslag van de hond gaat er zelfs van omlaag, ook al zou je dat misschien niet zeggen als je ziet hoe driftig een hond zijn neus heen en weer kan wiebelen wanneer hij snuffelt.

Afleiding wanneer je visite krijgt

Vind je hond het spannend wanneer je visite over de vloer krijgt? Ook dan kun je hem of haar zoet houden met dit speelgoed. Zoek een rustig hoekje in huis of in de tuin uit, en laat hem lekker zijn gang gaan terwijl jij je visite bezighoudt. Tegelijkertijd leert jouw hond de visite te associëren met leuke dingen. Win-win!

Speelplezier gecombineerd met mentale voldoening en een kalmerend effect in één. Ideaal dus!

Honden rustig (samen) laten spelen

Nog een groot voordeel van de snuffelmat is dat je hiermee honden rustig samen kunt laten spelen. Stop wat extra snoepjes in alle uithoeken en je hoeft alleen nog maar toe te kijken hoe de honden samen op speurtocht gaan. Een leuk spelletje dat ze samen kunnen doen zonder al te veel herrie en geblaf en gestoei en gedoe. Als je in dat laatste even geen zin hebt – of je hebt te maken met een hond die zich tijdelijk niet te druk mag maken om medische redenen bijvoorbeeld – dan is dit een mooi alternatief.

Anti-schrokbak maar dan anders

Heb je een schrokkebrok in huis? Dan kan zo’n mat ook wel eens een uitvinding voor je zijn. Althans, wanneer je hond brokken eet natuurlijk, anders wordt het lastig. Maar als jouw hond brokken krijgt, dan kun je deze ook prima in de speelmat verstoppen, zodat hij of zij kan leren om wat rustiger te eten.

Wat doe je in een snuffelmat?

Superleuk, maar wat voor snoepjes stop je (naast eventueel de gewone brokken) in zo’n snuffelmat? Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, maar het is misschien wel slim om rekening te houden met het materiaal van zo’n snuffelmat, want deze is namelijk (meestal) gemaakt van fleece. Zachte hondensnoepjes gaan hier namelijk in vastzitten en kunnen gaan kruimelen. Als dat eenmaal naar onderen zakt kun je alleen nog hopen dat jouw Bobbie met zijn lange puntneus nog bij die kruimeltjes kan komen, want jou gaat het nooit meer lukken met de stofzuiger 😉

Geur is hier ook belangrijk. Het is tenslotte de bedoeling dat jouw hond gestimuleerd wordt om te gaan snuffelen. Een wat sterkere geur motiveert jouw hond om opzoek te gaan naar de lekkere snacks die je voor hem of haar verstopt hebt.

Voorbeelden snacks voor in de snuffelmat

Mis je een beetje inspiratie? Deze snacks kun je prima gebruiken voor in de speelmat:

Lekker veel, want een emmer vol:

emmer beloningssnoepjes hond

Makkelijk in stukjes te breken:

Lekker veel, want een emmer vol:

 

Makkelijk in stukjes te breken:

 

Natuurlijke snacks met een sterke geur:

Supersterke geur en makkelijk te breken:

Natuurlijke snacks met een sterke geur:

 

Supersterke geur en makkelijk te breken:

 

Favoriet onder veel honden, kruimelt niet:

Favoriet onder veel honden, kruimelt niet:

 

Snuffelmat kopen

Heb je zo’n mat zelf nog niet in huis? Dan kun je deze hier bijvoorbeeld kopen:

Vrolijke snuffelmat: de zonnebloem

Wortel snuffelmat: extra speeltjes!

Snuffelmat XL: 100x100cm

Siliconen snuffelmat: lekker schoon

Verras je trouwe viervoeter met dit originele speelgoed, en je zult zien hoeveel gemak je er zelf ook van hebt. Plezier gegarandeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *