Hond zindelijk maken
Met deze 5 stappen moet het lukken
Wil je je hond zindelijk maken? In 5 stappen heb je een succesvolle zindelijkheidstraining. Leer hoe je routine, beloningen en geduld gebruikt om je puppy op te voeden tot een nette huisgenoot. Begrip,
want begrip is het halve werk
Begrip is het halve werk: voordat je begint met trainen, is het belangrijk om te begrijpen hoe honden denken en leren. Honden zijn van nature schone dieren en willen hun eigen nest niet bevuilen. Het is onze taak als hondenouders om dit instinct te gebruiken in ons voordeel.
Bedenk dat veruit de meeste honden goede bedoelingen hebben en net zo graag de situatie willen begrijpen als jij. Het zindelijk maken van een hond kost nu eenmaal tijd.
Routine,
routine, routine...
Duidelijke patronen dus: net als bij mensen, gaan honden goed op een consequente routine. Neem je hond regelmatig mee naar buiten, vooral na het eten, slapen en spelen. Geef hem de kans om zijn behoeften buiten te doen en beloon hem gul wanneer hij daarin slaagt.
Met name puppy’s moeten vaker plassen dan volwassen honden, dus het kan goed zijn om hier rekening mee te houden wanneer je je hond zindelijk wilt maken.
Beloon,
want dat motiveert iedereen
Positieve training: honden zijn gevoelig voor positieve bekrachtiging. Geef je hond een lekkere beloning of veel lof telkens wanneer hij buiten plast of poept. Dit versterkt het gewenste gedrag en moedigt hem aan om dit te blijven doen.
Het maakt je hond enthousiast en de kans is groot dat hij jou graag wil pleasen, omdat dit nu eenmaal in de aard van het beestje zit.
Geduld
is een schone zaak
Geduld is een schone zaak: zindelijkheidstraining vergt tijd en geduld. Verwacht niet dat je hond het meteen oppikt. Wees tolerant bij ongelukjes en blijf consequent in je aanpak.
Dek jezelf eventueel in door je pup of nieuwe hond tijdelijk geen toegang te geven tot banken, stoelen en bedden. Als je wilt kan dat later altijd nog. Als een ongelukje op bed jou teveel stress geeft voelt je hond dat namelijk feilloos aan, en daar wordt niemand beter op.
Vermijd straf,
want een hond begrijpt niet wat hij niet weet
Averechts effect: bestraffing kan averechts werken en het leerproces van je hond verstoren. Als je je hond betrapt op een ongelukje binnen, corrigeer hem dan rustig en breng hem onmiddellijk naar buiten.
Een hond mag best weten dat onzindelijkheid (of puur het resultaat van binnenshuis plassen en poepen eigenlijk) niet gewenst is, maar hij kan zich niet schuldig voelen over iets dat hij niet begrijpt, want hij weet dus nog niet wat je van hem wilt. Door flink te straffen kan er juist spanning ontstaan waardoor het hele leerproces moeizamer verloopt.