Ga naar de inhoud
Home » Hoelang kan je een hond alleen laten?

Hoelang kan je een hond alleen laten?

Alleen thuis blijven

Honden zijn sociale dieren met een groepsgevoel voor de roedel. Onder normale omstandigheden kan een hond prima alleen thuis blijven, maar het is wel belangrijk dat je je hond dit eerst leert.

Een hond moet leren alleen thuis te blijven

Verwacht vooral niet dat jouw hond op magische wijze leert hoe hij of zij alleen thuis moet zijn. De ene hond is hier makkelijker in dan de andere hond, maar een beetje tijd, geduld en aandacht is hier heel belangrijk voor het ontwikkelen van positieve ervaringen. Zo voorkom je – waar mogelijk – het ontwikkelen van verlatingsangst bij je hond.

Kleine stapjes

Bouw de momenten waarop je hond alleen is met kleine stappen op. ‘Even het vuilnis wegbrengen’ kan in de eerste dagen al een hele belevenis zijn voor een puppy of een wat oudere hond die net een nieuw thuis heeft. Hij of zij moet er vertrouwen in leren krijgen dat jij heus wel terugkomt na een tijdje. Als je weet dat je niet lang wegblijft kun je hier eventueel ook woorden aan verbinden, zodat jouw hond leert dat ‘boodschappen doen’ geen drama is, maar een kort uitstapje waarna je vrij gauw weer terugkeert bijvoorbeeld. Soms vormt dat een laagdrempelig opstapje naar meer.

Gouden trainingstip: gewenning door herkenning
Een makkelijke oefening

Wil je je hond langzaam ervaring laten opdoen? Dat kan met deze gouden truc die je als eerste en zeer laagdrempelige stap kunt zetten:

Doe alsof je weggaat. Trek je jas aan, gris je sleutels van tafel, loop naar de voordeur en keer weer om. Trek je jas weer uit, leg je sleutels terug op hun plek en ga verder met je dag alsof er niets aan de hand is. Let goed op vanuit je ooghoeken waar de eventuele spanning bij jouw hond ligt. Springt hij al gespannen op wanneer je je jas van de kapstok tilt, of pas wanneer je bij de voordeur staat? Kijk waar de trigger voor jouw hond ligt en begin daar. Stop bij zijn of haar grens en herhaal die stappen totdat je merkt dat de hond minder panisch reageert op de voortekenen van vertrek.

Jas aan, jas uit, jas aan, jas uit… Klinkt bekend? 

jas aan jas uit

Maar het werkt voor veel honden die hoog in hun spanning zitten. Zodra je merkt dat jouw hond meer kan hebben en relaxt blijft bij de eerste stappen ga je verder: na de jas je schoenen aan, naar de deur lopen en weer terug… Totdat je het moment bereikt waarop je de voordeur uit kunt lopen zonder dat de hond je joelend achterna het raamkozijn in schiet.

Hoelang kan een hond maximaal alleen zijn?

Over het algemeen wordt geadviseerd om een hond niet langer dan vier uur alleen thuis te laten. Dit komt dus neer op een halve werkdag. Werk je lange dagen en/of fulltime, dan is het voor veruit de meeste honden echt te lang om al die tijd alleen te zijn. Wel kun je kijken naar oplossingen: regel bijvoorbeeld een oppas of breng je hond naar iemand waar hij of zij wat uren per week mag blijven. Een routine met een vast, vertrouwd adres is dan wel zo verstandig.

Uitlaatservice

Je kunt ook een uitlaatservice inhuren die regelmatig lekker een eind gaat wandelen met jouw hond. Let er hier wel bij op hoe jouw hond functioneert in de groep als dit in groepsverband gedaan wordt. Honden zijn groepsdieren, maar niet elke hond past in elke groep, of überhaupt een groep. De reactie op zo’n groep kan per hond sterk verschillen. Vraag aan de uitlaatservice hoe jouw hond het in de groep doet, en kijk bij thuiskomst ook zelf hoe jouw hond zich gedraagt: is hij lekker moe en voldaan of oogt hij onrustig? Dit kunnen indicaties zijn om te zien of het de juiste oplossing voor jouw hond is. Voelt het niet goed? Dan kun je altijd nog iets anders proberen.

Jong geleerd, oud verleerd

Sommige honden kunnen jarenlang prima een paar uur alleen thuis blijven, totdat ze ouder worden en misschien last krijgen van dementie, doofheid, slechtziendheid (vaak staar) of andere ouderdomskwaaltjes. Of wat dacht je bijvoorbeeld van incontinentie? Het kan gebeuren dat jouw hond het alleen zijn daarom op latere leeftijd wat sneller als belastend gaat ervaren. Het is altijd goed om dit in je achterhoofd te houden, zodat je ook op latere leeftijd hier iets mee kunt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *