Hondentuigen vergelijken I Welke is het beste voor jouw hond?
Steeds meer mensen kiezen voor een hondentuig in plaats van een halsband. Deze keuze is persoonlijk, en alles heeft zo zijn voordelen en nadelen, maar in dit artikel bekijken we de beste en verschillende soorten hondentuigen. Welk tuigje is geschikt voor een hond die trekt aan de riem? Of wat te doen als jouw hond ontsnapt uit zijn tuigje?
Voor elke situatie is een oplossing. Hier vind je de beste en uitgebreide tips.
Waarom een hondentuig kopen?
Doe je er goed aan om een hondentuig te kopen, in plaats van een halsband? Veel deskundigen en dierenartsen vinden van wel. De meningen zijn verdeeld, en elke hond is anders, maar over het algemeen genomen is het een veilige keuze voor jouw hond. De belangrijkste reden hiervoor betreft de fysieke veiligheid voor de hond. Waarom – en welke redenen hier nog meer achter zitten – lees je hieronder:
Fysieke veiligheid
Trekken aan de riem: honden laten niet gauw merken dat ze pijn hebben. Dit zit nu eenmaal niet in hun natuur, dus is het belangrijk dat wij als hondeneigenaren er zelf extra op letten. De nek van een hond is gevoelig. Wanneer je een hond treft die trekt aan de riem bestaat het risico dat de nek van jouw hond beschadigd raakt. De schildklier, wervels en luchtpijp vangen namelijk de klappen op, wanneer jouw hond trekt aan de riem.
Fysieke bouw: Sommige honden passen simpelweg geen halsband, omdat hun bouw het niet toelaat. Dit komt bijvoorbeeld voor bij honden met een brede nek en een relatief smalle kop. In dat geval kun je beter een goed zittend tuig kopen dan het risico te lopen dat je een halsband koopt die je onbedoeld te strak zet of één die vroeg of laat los schiet.
Voor de houdini’s onder ons
Ontsnapt je hond steeds uit zijn halsband? Dan is het zeker de moeite waard om het kopen van een hondentuigje te overwegen. De veiligheid van jouw hond gaat tenslotte voor alles. Hieronder lees je ook welke hondentuigen geschikt zijn voor honden met vluchtneigingen. Voor elke hond zijn er mogelijkheden.
Het beste hondentuig
Er bestaan verschillende soorten tuigen, maar dit zijn de twee soorten die het meest populair zijn: het Y-tuig en tuigjes met een horizontale borstband, ook wel bekend als het H-tuig.
Het H-tuig model heeft een horizontale band die aan de voorkant rond de borst loopt en aan weerszijden vastzit aan de buikband. De borstband kan de luchtpijp beschadigen wanneer deze te hoog zit, door de druk die erop komt te staan.
Het Y-tuig dankt zijn naam aan de vorm: vanaf de rug lopen er twee banden naar voren, langs de neklijn naar de borst. Hier komen ze samen en van daaruit loopt er een band tussen de voorpoten door, naar de buikband. Van voren gezien vormt dit de letter Y.
Een Y-tuig laat de schoudergewrichten vrij, waardoor je hond niet belemmerd wordt in zijn bewegingsvrijheid van de voorpoten. Dit is bij een H-tuig niet het geval. Wanneer je een H-tuig gebruikt verhoogt dit de kans op pijn bij of zelfs ook na het lopen, omdat deze de schoudergewrichten niet ontziet.
Het verschil tussen een Y-tuig, H-tuig, instaptuig en borsttuig
Het Y-tuig: Deze geeft de meeste bewegingsvrijheid, mits deze niet knelt in de oksels van de hond. Let er daarom goed op dat je een Y-tuig koopt dat ruim achter de oksels sluit. Ook voor de bescherming van de luchtpijp van de hond is dit tuig een veilige keuze. De ruime verstelbaarheid is erg fijn, met name voor honden die een aparte bouw hebben. Denk hierbij ook aan honden van gemixte rassen en honden uit het buitenland, waarvan het ras meestal onbekend is. De ring waarmee je de riem aan het tuigje bevestigt ligt iets voorbij de schouderbladen.
Het H-tuig: Deze zijn vaak goed verstelbaar, hoewel ze nog steeds druk uitoefenen op bepaalde lichaamsdelen. De bandjes zijn vaak niet gevoerd; dit kan irritatie op de huid geven. Pas op voor de druk op de luchtpijp van de hond.
Het instaptuig: Bij een instaptuig laat je je hond met de voorpoten het tuigje instappen. Hiervoor moet je wel een hond hebben die dit rustig toelaat. Daarom is een instaptuig niet altijd geschikt voor puppy’s en drukke honden. Een instaptuigje kan op de luchtpijp drukken wanneer deze niet goed is afgesteld, en kan daarmee een gezondheidsrisico vormen voor de hond. Een instaptuig maak je vaak bovenop de schouders vast. Dit kan jouw hond belemmeren in zijn of haar bewegingsruimte, maar wanneer het tuig goed afgesteld staat kan deze methode voor sommige honden juist prettig zijn. Denk bijvoorbeeld aan honden die hun tuigje niet graag over de kop aantrekken. Let er bij aanschaf van dit soort tuigjes ook op dat de buikband niet te dicht op de oksels zit, want je wilt natuurlijk niet dat dit schuurt tijdens het lopen.
Het borsttuig: Een borsttuig heeft een horizontale band die dwars over de borst loopt. Het tuigje gaat over de kop van de hond en dan klik je hem vast achter de voorpoten. Ook hier is het belangrijk om de juiste maat te kopen. Dit voorkomt schuiven, knellen en kale of rode plekken rond de gewrichten en borstkas van je hond.
Het ideale hondentuigje voor de hond met een moeilijke bouw
Heb je een hond met een moeilijke bouw? Dan is het vooral belangrijk dat je een tuigje kiest dat ruim verstelbaar is. Het Y-tuig kan hiervoor de ideale uitkomst zijn. Sommige honden hebben nu eenmaal een ongewone verhouding in hun bouw, en soms duurt het even voordat je dit doorhebt. Als je meerdere tuigjes geprobeerd hebt en je merkt steeds dat er iets niet goed of scheef zit, is het wellicht een idee om een Y-tuig te kopen die op verschillende plekken verstelbaar is.
Een Y-tuig voor de hond, zo ruim mogelijk verstelbaar. Dat wil zeggen:
- Aan beide kanten, links en rechts, achter de schouderbladen 2x.
- Rond de nek, links en rechts 2x.
- Het liefst ook verschuifbaar in lengte tussen de voorpoten richting de buik.
Zoals wij mensen wel eens ongelijke lengte in onze benen hebben, kan dit voor jouw hond ook gelden. Stel dan je tuigje scheef af, zodat deze voor jouw hond recht valt, en je zult zien dat je hond aangelijnd een stuk prettiger loopt.
Anti-ontsnappingstuig
Een anti-ontsnappingstuig – ook wel ‘driepuntstuig’ genoemd, vanwege de extra band – is veruit de beste optie wanneer jouw hond angstig (of om andere redenen vluchtgevaarlijk) is.
Neem geen risico
Met een anti-ontsnappingstuig stel je de veiligheid van je hond voorop. Sommige honden hebben een moeilijk of onbekend verleden. Met name honden die uit het buitenland komen vormen vaker dan gemiddeld een risico op dit gebied. Je doet je uiterste best om jouw hond op zijn of haar gemak te stellen, maar als je geen enkel risico wilt lopen, dan ga je voor een anti-ontsnappingstuigje. Dit geeft voor jezelf ook een gerust gevoel. Wil je het helemaal goed doen? Zorg dan ook dat je hond dubbel aangelijnd is. Is je hond bang voor vuurwerk? Dan is een anti-ontsnappingstuig zeker ook de moeite waard. Hiermee ga je wat dat betreft rond oud en nieuw met een gerust gevoel over straat.
Anti-trektuig
De meningen rondom anti-trektuigen zijn sterk verdeeld. Dit soort hondentuigen leggen de druk op gevoelige lichaamsdelen van de hond. Het idee erachter is dat de hond zich niet prettig voelt wanneer hij aan de riem trekt, doordat hij zichzelf scheef trekt tijdens het snelle lopen. De hond zal hierop zichzelf corrigeren en merken dat rustiger lopen loont.
Of dit in de praktijk ook zo werkt valt te betwisten. Er zijn verschillende soorten anti-trektuigen verkrijgbaar. Laat je goed informeren over de handelswijze. Zorg dat je van tevoren weet hoe jouw anti-trektuig werkt. Zo voorkom je fysieke problemen bij verkeerd gebruik.
Welk hondentuig is het beste?
In veruit de meeste gevallen is een Y-tuig het beste hondentuig. Dit geldt niet voor iedereen, en soms is bijvoorbeeld een anti-trektuig een slimmere keuze, maar als je überhaupt voor een tuigje wilt gaan is het Y-tuig zeker de moeite waard om te overwegen.
Waarom een Y-tuig?
- Ze zijn ruim verstelbaar
- Geschikt voor alle soorten honden
- Ook voor honden met een moeilijke bouw
- En veilig in gebruik
- Het Y-tuig is ook geschikt voor honden die niet graag over de kop benaderd worden
Welk tuigje is het meest geschikt voor jouw hond?
Kiezen tussen een halsband of een tuig is voor veel mensen al lastig genoeg. Zorg dat je je goed en breed laat informeren, en kijk naar de persoonlijke behoefte van jouw hond.
Misschien vind je dit ook interessant:
Top 5 I Het beste anti-ontsnappingstuig voor jouw hond
Anti ontsnappingstuigje kopen voor jouw hond? Bekijk hier de beste...
Lees meerHoera, een puppy! Wat heb je nodig voor zijn komst?
Puppy in aantocht? Lees hier wat je nodig hebt aan...
Lees meer