Ga naar de inhoud
Home » De hondenkar I Ontspannen fietsen met de hond

De hondenkar I Ontspannen fietsen met de hond

Jaa, eindelijk! De lente komt weer op gang. Een goed moment om eens te kijken naar de opties voor een mooie hondenkar. Want wat is er leuker dan heerlijk in het lentezonnetje op pad gaan met je trouwe viervoeter? Fietsen is voor jezelf een gezonde en ontspannende activiteit, en jouw hond gaat ongetwijfeld graag met je mee. Maar welke fietskar moet je kopen? Er is genoeg keuze, dus we nemen de beste opties met je door.

Waarom een hondenkar kopen?

Waarom zou je een fietskar voor de hond kopen? Er zijn genoeg manieren om buitenactiviteiten met je hond te kunnen delen, en het is altijd goed om je hond daarbij lekker te laten bewegen en te spelen. Maar soms gaat dat niet, omdat je hond misschien ziek, net geopereerd of gewoon oud en slecht ter been is. Of je wilt gewoon lekker rustig een eind fietsen zonder dat je constant op de hond hoeft te letten (vermoeidheid, te heet asfalt, te lange afstanden, te snel, te traag, pauzes nemen.. je kent het allemaal wel).

Dan is er een superleuke middenweg – en geloof me; zodra jouw hond de smaak te pakken heeft is ie er niet meer uit te jagen – die voor jullie allebei perfect is voor het mooi opkomende lente- en zomerweer: de hondenkar.

Neem je hond mee in de kar achter je fiets en je hebt allebei een topdag. Jouw hond hoeft niets te doen, behalve te genieten van de buitenlucht, de omgeving en alle geuren en kleuren en voorbijgangers om hem heen.

Wat ik zelf aan voordelen van zo’n fietskar gemerkt heb is bijvoorbeeld:

  • Gemak: je kunt je hond mee uit fietsen nemen zonder dat je constant hoeft op te letten of jouw Bobbie of Luna niet tussen de spaken terechtkomt (au!) of dat je te dicht langs allerlei obstakels fietst. Te heet asfalt, te moe, te ver… Kortom; je fietst een stuk relaxter wanneer jouw hond veilig in zijn of haar eigen fietskar zit.
  • Veiligheid: Het zal altijd een risico blijven wanneer je je hond naast de fiets laat rennen. Het verkeer in ons kleine Nederland is vaak druk, je moet voortdurend oppassen dat je niet tegen elkaar in fietst en rent en voorbijlopende honden kunnen nogal eens ervoor zorgen dat rennende honden een onverwachte schijnbeweging maken. Mits je het goed doet kan dit natuurlijk wel een fijne en sportieve activiteit voor jullie samen zijn. Maar een hondenkar biedt wel wat meer veiligheid, zolang je je hond leert om er rustig in te blijven zitten.
  • Afstand: Met een hondenkar kun je veel langere afstanden afleggen dan wanneer je je hond zelf naast de fiets laat rennen. Het grote voordeel hiervan is ook dat je nog eens samen nieuwe plekken kunt gaan ontdekken. Neem wat lekkers en wat drinken mee voor onderweg, pauzeer hier en daar, en jouw hond kan ontspannen genieten van nieuwe omgevingen en geuren. Vooral het opdoen van nieuwe geuren werkt zeer ontspannend op honden. Wist je dat het harde snuiven wat honden dan wel eens doen ontzettend stressverlagend werkt?
  • De ruimte: Iets wat ik zelf ook opgemerkt heb is de fijne ruimte in zo’n hondenkar. Let maar op, want je gaat net als met handtasjes steeds meer spullen meenemen. Of een camera van binnenuit de kar, om te filmen hoe jouw hond zit te genieten van de rit, hoe leuk is dat? Moet ze er alleen niet halverwege bovenop gaan zitten natuurlijk (oeps, bedankt hè, Yara!).
hond fietskar kopen
Enkele momenten voordat het misging.

Oké, maar welke hondenkar moet je dan hebben?

Superleuk allemaal, maar welke hondenkar is geschikt voor jou en je hond? We bekijken hieronder de verschillende opties. Bedenk wel dat je niet per se een officiële “hondenkar” hoeft te kopen, want dit kan ook gewoon een fietskar zijn die eigenlijk voor kinderen gemaakt is. Niemand zal het verschil merken.

Fietskar voor grote honden

Deze fietskar kan een gewicht dragen van max. 50kg. Let wel op: het gaat hier om de blauwe variant. De rode fietskar kan max. 23kg hebben.

Happy Ride Aluminium Dog Bicycle Trailer – Dierapotheker.nl

Geschikt voor de elektrische fiets? Ja

Wil je een nóg steviger model? Dan ben je wel wat meer geld kwijt, maar dan kun je voor zoiets gaan (draagkracht tot max. 80kg):

Hondenfietskar Doggy Deluxe Exclusivio met wandelset

Geschikt voor de elektrische fiets? Ja

De fietskar met joggerfunctie

Ben je opzoek naar een hondenkar met loopfunctie – ook wel jogger genoemd – en weegt jouw hond max. 40kg? Dan is deze kar misschien iets voor jou. Hij is officieel voor kinderen bedoeld, maar ach wie let daar op? Onze honden zijn tenslotte ook een beetje onze kinderen, toch? De veiligheid zal er in ieder geval ook naar zijn, aangezien hij dus voor kinderen gemaakt is. En het voorwiel zit hier ook meteen bij inbegrepen (looking at you, Trixie!):

Geschikt voor de elektrische fiets? Onbekend

▲ Bekijk deze fietskar op Bol.com

De opvouwbare fietskar

Deze is mooi! Deze hondenkar is opvouwbaar, ziet er netjes uit én heeft een loopfunctie. Enig nadeel is wel dat je voor de loopfunctie het voorwiel er los bij moet kopen. Beetje flauw, maar dan heb je wel wat. Gelukkig is het extra wiel niet overdreven duur.

Geschikt voor de elektrische fiets? Ja, ook dat nog

▲ Bekijk deze fietskar op Bol.com

Goedkope fietskar

Nu hoor ik je al denken: “Allemaal leuk en aardig, zo’n hondenkar, maar jéétje wat een geld,” en dat is begrijpelijk. Wil je een goedkope fietskar en weegt je hond max. 40kg? Dan is deze kar – mét goede reviews – een hele schappelijke optie. Vooral gezien het gewicht dat hij voor deze prijs nog kan dragen:

Geschikt voor de elektrische fiets? Ja

▲ Bekijk deze fietskar op Bol.com

Kijk goed naar welke hondenkar voor jou en je hond geschikt is, want er is genoeg keuze. Check ook even of hij geschikt is voor je elektrische fiets als je die hebt, want het zou zonde zijn als je hem weer terug moet sturen. Heb je eenmaal de juiste keuze gemaakt dan kun je samen met de hond lekker gaan genieten van lange fietstochten in het zonnetje.

Pas wel op wanneer het te warm wordt buiten, want daar kunnen de meeste honden niet goed tegen, en zo’n kar wordt er een oventje van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *