Ga naar de inhoud
Home » Hond ontwormen I Hoe vaak en waarmee?

Hond ontwormen I Hoe vaak en waarmee?

Hond ontwormen

Als hondenliefhebber wil je het beste voor je hond. Naast liefde, gezonde voeding en voldoende beweging hoort daar ook de fysieke verzorging bij. Vlooien, teken en wormen zijn hierin erg belangrijk om te voorkomen en te verhelpen. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van ontworming voor honden en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom is ontworming belangrijk?

Ontworming is cruciaal omdat honden gemakkelijk besmet kunnen raken met verschillende soorten wormen. Deze parasieten kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, variërend van spijsverteringsstoornissen en gewichtsverlies tot bloedarmoede en in sommige gevallen zelfs de dood. Bovendien kunnen sommige wormen, zoals spoelwormen, worden overgedragen op mensen, wat een risico vormt voor de gezondheid van het hele gezin. Heel belangrijk dus om daar wat aan te doen!

Maar hoe pak je dat aan, waarmee en hoe vaak moet dat eigenlijk?

Hoe vaak moet je je hond ontwormen?

Het ontwormingsschema voor honden kan variëren, afhankelijk van details zoals leeftijd, levensstijl en gezondheidstoestand. Over het algemeen wordt aanbevolen om puppy’s vanaf een leeftijd van twee weken regelmatig te ontwormen, met intervallen van elke 2 weken, tot 2 weken nadat ze gespeend zijn, wat betekent dat ze niet meer bij hun moeder drinken. Vervolgens is het aan te raden om een pup daarna maandelijks te ontwormen tot de leeftijd van 6 maanden. Als de pup ouder is dan 6 maanden, kan het ontwormingsschema voor volwassen honden worden gevolgd.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je volwassen honden zo’n vier keer per jaar moet ontwormen.

Let op! Gaat je hond mee naar het buitenland? Hou er dan rekening mee dat je hond daar wormen op kan lopen die anders en gevaarlijker zijn dan in Nederland, bijvoorbeeld de hartworm. 

Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies op maat voor jouw hond als je zekerheid wilt hebben.

Hoe ontworm je je hond?

Gelukkig zijn er verschillende effectieve ontwormingsmiddelen verkrijgbaar die je zelf thuis kunt toedienen. Deze middelen komen meestal in de vorm van tabletten, pasta’s of zijn vloeibaar (druppels). Deze kun je kopen bij dierenartsenpraktijken of (online) dierenwinkels. Als je zo’n middel via een winkel of webshop koopt ben je vaak wel wat goedkoper uit.

Het is belangrijk om het juiste ontwormingsmiddel te kiezen op basis van zaken zoals het gewicht van je hond en het type wormen waartegen je hem wilt beschermen. Volg altijd de instructies op de verpakking of vraag advies aan je dierenarts.

Welk ontwormingsmiddel is het beste?

Milbemax
Meest verkocht

Eén van de beste en meest bekende merken ontwormingstabletten is Milbemax (deze link leidt naar de webshop van Brekz). Deze tabletten zijn in heel veel (web)winkels te koop, maar bij Brekz ben je voor dit specifieke product vaak het goedkoopst uit, en daarom geven we deze aan als meest geschikte verkoper van deze ontwormingstabletten.

De tabletten van Milbemax zijn ook geschikt voor drachtige honden, zogende teefjes en de allerkleinste puppy’s (vanaf 2 weken oud te beginnen). Let bij puppy’s wel op dat je de juiste variant pakt vanwege het lage gewicht van de pup!

Werkt tegen:

 • Spoelwormen
 • Haakwormen
 • Lintwormen
 • Het helpt ook preventief tegen hart- en longwormen en kan doordoor helpen om ziekte door hart- en longwormen te voorkomen.
 • Geschikt voor: hond

Let op! Milbemax beschermt dus ook tegen hartworm, en is daarmee uitgebreid genoeg om ook voor vakantie naar het buitenland te gebruiken. Een echte all-rounder dus, waarbij je rond de vakantie niet over hoeft te stappen op iets aparts. Wel zo prettig en vertrouwd, ook voor je hond.

Let op! Dit betreft een vergelijking inclusief de verhouding tot verzendkosten en de hoeveelheid tabletten per doosje!

Beaphar ontworming
Tabletten van een vertrouwd merk

Ook Beaphar staat bekend als een vertrouwd merk onder veel hondeneigenaren. De tabletten hebben een lekkere rundvleessmaak, wat altijd mooi meegenomen is, want het verhoogt de kans dat je hond erin trapt. Is dit iets voor jou? Dan is het goed om te weten dat je bij Brekz vaak goedkoop uit bent voor dit product.

Werkt tegen:

 • Spoelwormen
 • Haakwormen
 • Lintwormen
 • Geschikt voor: hond

! Deze ontwormingstabletten zijn geschikt voor honden vanaf 5 maanden.

Let op! Ook hier is rekening gehouden met het aantal pillen per doosje en de verzendkosten in verhouding tot diverse verkopers. Brekz springt er voor dit product positief uit.

Panacur
Voor de stevige aanpak

Panacur is vrij sterk spul, dus dat is wel mooi, maar het kan verstandig zijn om dit middel niet te vaak te gebruiken, of alleen wanneer het bij jouw hond hoog opgelopen is en je een paardenmiddel nodig hebt voor snel en stevig resultaat. Daarna kun je eventueel verdergaan op een wat milder product voor de preventieve behandelingen. Panacur werkt tegen de volgende soorten ongedierte:
 • Spoelwormen: Toxascara canis, Toxocara cati, Toxascaris leonina
 • Haakwormen: Ancylostoma caninum, Uncinaria stenocephala, Ancyclostoma tubaeforme
 • Zweepwormen hond: Trichuris vulpis
 • Lintwormen: Taenia pisiformisTaenia hydatigena, Taenia taeniaeformis
 • Voor de behandeling van de darmparasiet: Giardia spp. 
 • Geschikt voor: hond en kat

Ook dit product is bij Brekz weer overwegend het goedkoopst.

Pasta ontworming voor de hond
Voor direct toedienen of door het eten mengen

Wil je de ontwormingskuur in de vorm van een pasta kopen? Dan is de pasta van Flubenol misschien iets voor jou:

Werkt tegen:

 • Spoelwormen
 • Haakwormen
 • Lintwormen
 • En bij honden ook tegen zweepwormen.
 • Geschikt voor: hond en kat

In dit geval springt Bol.com er vaker uit als beste verkoper qua prijsverhouding.

Puppy ontwormen
Drontal I Vloeibare druppels

Drontal is een merk dat ontworming voor puppy’s biedt in de vorm van vloeibare druppels. Dit is speciaal voor puppy’s ontwikkeld en dus veilig te gebruiken voor de allerkleinsten.

Werkt tegen:

 • Spoelwormen: Toxocara canis, Toxocara leonina
 • Haakwormen: Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum
 • Zweepwormen: Trichuris vulpis
 • Geschikt voor: hond

Ook hier is Brekz weer lekker voordelig in verhouding tot de rest, en dat scheelt soms best veel (hele euro’s goedkoper)!

Tips voor een effectieve ontworming

Om ervoor te zorgen dat de ontworming van je hond zo effectief mogelijk verloopt, zijn hier enkele tips:

 1. 

Houd een schema bij: Noteer de datums van de ontwormingsbehandelingen van je hond, zodat je ze niet vergeet en op tijd kunt herhalen.

 2. 

Volg de juiste dosering: Zorg ervoor dat je de juiste dosis ontwormingsmiddel geeft op basis van het gewicht van je hond. Geef nooit meer dan de aanbevolen dosis.

 3. 

Houd je hond in de gaten: Let na de ontwormingsbehandeling op eventuele bijwerkingen, hoewel vaak enige misselijkheid of lichte diarree wel normaal is.

 4. 

Voorkom herbesmetting: Help herbesmetting voorkomen door de omgeving van je hond schoon te houden en altijd zijn ontlasting op te ruimen.

Goed weten wat je doet is altijd belangrijk en voorkomt een hoop ellende. Hopelijk kun je met deze informatie vooruit om een goed product en wijze van toediening uit te zoeken die bij jouw hond passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *