Ga naar de inhoud
Home » Heeft je hond een teek? Dit zijn de beste middelen voor behandeling en zo kun je ze verwijderen

Heeft je hond een teek? Dit zijn de beste middelen voor behandeling en zo kun je ze verwijderen

Als je hond een teek heeft:
Zo kun je de hond behandelen en de teek verwijderen

Teken komen overal in Nederland voor. Vooral wanneer je door het bos loopt met je hond, of langs uitgestrekte weilanden, kom je er al gauw mee in aanraking. Meestal zijn tekenbeten onschuldig, maar toch is het slim om ze te verwijderen wanneer je ze bij je hond ziet.

Hoe je een teek bij je hond kunt verwijderen, en hoe je ze kunt voorkomen lees je hieronder.

Welke tekenziektes bij honden zijn er?

De meest bekende ziekte die teken kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme. Mensen hebben hier meer last van dan honden, maar als een teek een bepaalde bacterie met zich meedraagt kan hij deze wel op jouw hond overbrengen.

Ziektes die teken kunnen overbrengen bij honden

Babesiose (piroplasmose, tekenkoorts)

Tekenkoorts veroorzaakt bij honden hoge koorts, ernstige bloedarmoede en geelzucht. De urine van je hond kleurt dan rood of groen.

Ehrlichiose (rickettsiose)

De symptomen bij rickettsiose zijn hoge koorts, sloomheid, geen eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Heeft jouw hond deze klachten? Dan moet er snel ingegrepen worden.

Hoe herken je een teek bij je hond?

Wanneer je voorzichtig met je handen door de vacht van je hond gaat, en je voelt een klein, rond bultje aan het huidoppervlak, dan kan het zijn dat je hond een (met bloed volgezogen) teek te pakken heeft. Als je geluk hebt vind je hem nog voordat hij zich vastgezogen heeft aan jouw hond. Controleer je hond ook op moeilijke plekken, want soms zitten ze zelfs tussen de tenen.
 

Hoe verwijder je een teek bij een hond?

Heb je een teek gevonden? Dan doe je er goed aan om deze zo snel mogelijk te verwijderen met behulp van een tekenhaak, tekentang of tekengrijper. Let goed op dat je de teek niet kapot knijpt! Hierdoor kan de teek namelijk de inhoud van zijn speekselklieren (welke mogelijk besmet zijn) in de huid van je hond achterlaten. Gebruik daarom vooral de hierboven genoemde middelen om de teek te verwijderen, en niet je blote handen. De kans dat je daarmee een teek kapot maakt is groot.

Tekenverwijderaar kopen

Een tekentang hoeft niet duur te zijn. Deze tekenverwijderaar van Beeztees bijvoorbeeld is één van de goedkoopste, maar werkt als de beste: ▶ Tekenverwijderaar – Tekentang | bol
 

Teken bij je hond voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Om een tekenbeet bij je hond te voorkomen kun je hiervoor verschillende anti-tekenmiddelen kopen. Dit zijn een aantal van de meest verkochte merken:

Middel tegen teken

 

Producten als de Seresto halsband of Advantix weren teken af, en doden de teken zonder dat ze je hond hoeven te bijten. Het risico op door teken overdraagbare ziektes beperk je hiermee tot een minimum. Grofweg zijn er twee soorten anti-tekenmiddelen die het meest gebruikt worden om honden te behandelen tegen teken. Welke zijn dat, en wat zijn de voor- en nadelen?

Spot-on

Spot-ons zijn misschien wel de meest bekende anti-tekenmiddelen. Door hiermee regelmatig je hond te druppelen voorkom je een hoop problemen. Denk hierbij aan merken als bijvoorbeeld Advantix, Frontline Combo Spot On en Vectra 3D. Deze middelen werken meestal ook tegen vlooien en andere insecten die het op je hond gemunt hebben.

Een paar van de meest bekende spot-on anti-tekenmiddelen zijn:

Advantix Vlooien & Teken Pipetten

Frontline Spot-On Anti vlooienmiddel

VECTRA 3D Hond

Anti-tekenband

Sommige honden duiken al onder de tafel zodra de geur van vlooien- en tekendruppels ze tegemoet komt. Je kunt dan ook een anti-tekenband kopen, van merken als Seresto of Scalibor. Sommige honden vinden een tekenband nu eenmaal prettiger. Deze zijn bijvoorbeeld hier verkrijgbaar:

Seresto Vlooien En Tekenband

Scalibor Protectorband

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *