Wanneer je hond last van jeuk heeft: wat te doen en hoe te behandelen?
Merk je dat jouw hond zichzelf veel krabt? Dan is het meteen duidelijk dat je hond last heeft van jeuk. Maar naast het krabben kunnen er ook andere symptomen zijn die duiden op een huidprobleem bij je hond. Een hond kan zichzelf bijvoorbeeld gaan bijten, of overmatig likken. Korstjes, eczeem, bultjes of andere beschadigingen op de huid kunnen je op gaan vallen. Wat betekent dit? Waarom heeft jouw hond hier last van, en wat kun je eraan doen?
Symptomen: meer dan alleen krabben
Krabben is een makkelijk te herkennen symptoom wanneer je hond last heeft van jeuk. Maar buiten dat zijn er nog veel meer signalen die je kunt herkennen. Dit zijn er enkele daarvan:
- Bijten, likken en krabben
- Met de kop schudden en over de grond schuren
- Dikke en vettige huid en open plekken
- Een stinkende huid en/of vacht
- Een rode huid
- Een schilferige huid
- Korstjes
Hond heeft jeuk, maar geen vlooien. Wat te doen?
Wanneer je je hond veel ziet krabben denk je al gauw aan vlooien. Met een vlooienkam – en op het blote oog – kun je vrij makkelijk controleren of dit het geval is. Zie je geen vlooien? Dan kun je verder zoeken naar een andere oorzaak. Hieronder lees je enkele mogelijke oorzaken van de jeuk:
Wat is de oorzaak?
Jeuk door veranderingen in het seizoen
Sommige honden krijgen jeuk door omgevingsfactoren. In de zomer kunnen sommige honden last krijgen van jeuk, doordat ze veel zwemmen of omdat ze allergisch zijn voor bepaalde planten. In de herfst en in de winter kunnen honden een geïrriteerde huid en schilfers krijgen door de droge verwarmingslucht in huis.
Heeft mijn hond jeuk door een huidallergie?
Net als mensen kunnen honden voor allerlei dingen allergisch zijn. Ze kunnen allergisch reageren op bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt, voedingsstoffen, planten en andere dieren. Dit wordt atopie of inhalatieallergie genoemd en is in veel gevallen een erfelijke aandoening. Wanneer je hond gevoelig reageert op shampoo, schoonmaakmiddelen, bepaalde stoffen of vlooienbanden, dan noemen we dit een contactallergie.
Nog een vervelende oorzaak van jeuk kan een vlooienallergie zijn. Als je hond allergisch is voor vlooien, dan reageert hij daar extra heftig op. Het contact met één vlo kan dan al flinke jeuk veroorzaken. Tenslotte kunnen honden allergisch reageren op voeding als gluten, zuivel, rund, lam en kip.
Gevoeligheid voor granen komt ook vaak voor. Denk je dat jouw hond hiervoor gevoelig is? Kijk dan goed welke voedingsstoffen er in zijn of haar hondenvoer zitten en probeer de risicovolle ingrediënten een tijdje te mijden.
Tip! Zalmolie kan enorm helpen om de huid van je hond rustiger te maken en de vorming van schilfers te verminderen.
Schimmels en infecties
Een schimmel of infectie kan bij je hond verschillende huidklachten geven, zoals kale plekken en jeuk.
Ontsteking
Oorontsteking: hond heeft jeuk rond de kop
Wanneer de jeuk zich bij jouw hond meer uit rond de kop, kan dit een teken zijn van een oorontsteking. De hond schudt dan vaak met zijn kop, of schuurt hiermee over de bank, zijn mand of de vloer. De jeuk zit dan aan de binnenkant van de oren, en hier kan jouw hond natuurlijk moeilijk bij.
Ontstoken anaalklieren: hond heeft jeuk rond de staart en achterwerk
Bijt of likt jouw hond veel aan zijn achterwerk, bij de staartaanzet of schuift hij met zijn kont over de grond? Dan kunnen de anaalklieren verstopt en/of ontstoken zijn. Dit is voor een hond vrij heftig, en veroorzaakt dan ook veel jeuk en zelfs pijn. Je kunt deze klieren zelf uitknijpen, of je vraagt je dierenarts hiervoor. Hoe sneller je handelt, hoe beter, want dit soort klachten kunnen snel hoog oplopen en maken sommige honden helemaal gek.
Kan een hond jeuk hebben van de stress?
Ja, dat kan heel goed. Een hond met stress kun je aan een heleboel symptomen herkennen, waaronder jeukklachten. Wanneer een hond te veel stress ervaart kan hij zichzelf gaan krabben en likken om zijn gevoel van nervositeit ergens op af te kunnen reageren. Soms speelt verveling hier ook een rol.
In dat geval is het belangrijk om niet alleen de jeuk te bestrijden met anti-jeuk middeltjes, maar ook te kijken naar de oorzaak.
Hotspots
Hotspots zijn lokale huidontstekingen die plotseling kunnen ontstaan. Wanneer je hond steeds op dezelfde plek krabt of likt kan hier een natte, jeukende, ontstoken plek op de huid ontstaan. De hond houdt door steeds te krabben en te likken deze plekken in stand. Alles wat de huid irriteert en waardoor je hond zichzelf kan gaan bijten of krabben, kan een hotspot veroorzaken. Hotspots kunnen overal op de huid van de hond voorkomen, maar zitten meestal op het achterste deel van de rug, de achterpoten en rond de oren.
Behandeling van jeuk bij je hond
Als je weet wat de oorzaak van de jeuk bij jouw hond is, kun je het probleem bij de wortel aanpakken en behandelen.
Welk anti-jeuk middel helpt bij welke oorzaak?
Vlooien: Pipetjes, pillen en omgevingssprays. Hou een grote schoonmaak om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen.
Seizoensgerelateerde jeuk: Probeer de oorzaak te achterhalen en deze voor zover mogelijk te vermijden of te beperken. Laat je hond niet te vaak zwemmen en mijdt planten en grassoorten waarvan je denkt dat je hond hier last van heeft.
Schimmels en infecties: Hierbij is het verstandig om je huisarts te raadplegen, zodat je de juiste medicijnen voorgeschreven krijgt. In ernstige gevallen kun je bijvoorbeeld antibiotica en ontstekingsremmende middelen voorgeschreven krijgen.
Stress: Pak de psychische oorzaak in de praktijk aan. Probeer te achterhalen waarom jouw hond stress of verveling ervaart, zodat je een oplossing kunt zoeken voor de lange termijn.
Hotspots: Maak de plek schoon met een beetje lauw water en een zachte, schone doek. Dep de wond daarna voorzichtig droog. Zorg dat je hond niet aan de gevoelige plek(ken) kan likken of krabben. Het gebruik van een petshirt kan hierbij helpen.
Anti-jeuk shampoo en andere middelen voor je hond
Omega 3 vetzuren: Zorg dat je hond voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Dit maakt de huid rustig en heeft een ontstekingsremmende werking. Zalmolie kan hierbij een oplossing zijn. Veel honden vinden dat heerlijk wanneer je het door hun eten mengt.
Honingzalf: Deze zalf is makkelijk verkrijgbaar via (dieren)winkels en dierenartsen. Dit heeft een rustgevende werking op de huid van de hond, en je kunt de jeuk ermee verminderen. Let erop dat sommige soorten honingzalf een sterke geur hebben. Sommige honden vinden dit eng en hebben een voorkeur voor de mildere varianten.
▲ Deze honingzalf is heel betaalbaar en wordt vaak verkocht voor honden.
Anti-jeuk shampoo: Anti-jeuk shampoo is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Vergelijk online de mogelijkheden om een shampoo te vinden die het beste bij jouw hond past. Ook dit kan een rustgevende en daarmee helende werking op je hond hebben.
▲ Deze anti-jeuk shampoo geeft verlichting en verhelpt een milde bacteriële huidinfectie zelfs volledig. Bij twijfel of ernstige klachten altijd een dierenarts raadplegen! Onder hen wordt deze shampoo ook geregeld aanbevolen als eerste oplossing. Zelf kopen is dan wel vaak een stuk goedkoper.
Misschien vind je dit ook interessant:
Heeft je hond vlooien? Dit zijn de beste middelen voor behandeling
Heeft je hond vlooien? Dit zijn de beste middelen voor...
Lees meerHelp! Mijn hond heeft een bacteriële huidinfectie. Wat te doen?
Heeft je hond een bacteriële huidinfectie? Geen paniek. Dit komt...
Lees meerBeste hondenshampoo I Top 10 soorten shampoo voor jouw hond
Shampoo voor honden: welke shampoo is het beste voor jouw...
Lees meer