Ga naar de inhoud
Home » Hond heeft jeuk bij de staartaanzet I Ontstoken of verstopte anaalklieren

Hond heeft jeuk bij de staartaanzet I Ontstoken of verstopte anaalklieren

Ontstoken anaalklieren

Ook al heeft jouw hond nooit wat, en hoef je zelden naar de dierenarts, er is één ding dat vaak voorkomt bij honden: ontstoken (of volle) anaalklieren. Hier lees je hoe je de symptomen van volle of ontstoken anaalklieren kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Symptomen ontstoken anaalklieren

Een hond die last heeft van zijn anaalklieren kun je herkennen aan symptomen als:

  • Bijten in de staart bij de staartaanzet
  • Likken aan de anus
  • “Sleetje rijden”

Over het algemeen zijn deze symptomen vrij makkelijk te herkennen. Vooral wanneer je hond in zijn staart bijt, omdat dit een veelvoorkomende reactie is op volle of ontstoken anaalklieren. Volle anaalklieren veroorzaken jeuk, en dit kan zeer frustrerend voor je hond zijn. Soms zo erg dat er honden zijn die hun staart bij de aanzet helemaal kapot bijten. Een treurig gezicht natuurlijk, dus daar wil je je trouwe viervoeter graag bij helpen. Soms kun je het ook ruiken, bijvoorbeeld wanneer je hond een doorgebroken anaalklierontsteking heeft. Er is dan een wondje onder de anus zichtbaar.

Abces

Bij sommige honden vormt zich zelfs een abces. Zorg in dat geval dat je gauw een dierenarts raadpleegt, want honden kunnen hier serieus ziek van zijn. Ze kunnen last krijgen van koorts en een pijnlijke ontsteking.

Ontstoken anaalklieren behandelen

Oké, je herkent de symptomen bij jouw hond, en nu? Moet je hiervoor naar de dierenarts of waag je het erop om zelf jouw hond te behandelen?

Zelf behandelen of naar de dierenarts?

In principe zou je zelf de anaalzakken (want zo heet het eigenlijk) van je hond kunnen leegdrukken. Vind je dit net als ik echt een vreselijk smerig idee? Dan kun je het beste naar de dierenarts gaan, want die heeft het meestal zo voor je opgelost. Maar wees gewaarschuwd, want ook als je dit vieze klusje aan je dierenarts overlaat komt er tijdens de behandeling een lucht vrij die je nooit meer vergeet. Eén voordeel: de eerstvolgende keer herken jij echt wel of je hond verstopte anaalklieren heeft!

verstopte anaalklieren hond

Ontstoken anaalklieren

Zijn de anaalklieren echt ontstoken? Dan krijg je mogelijk ook een antibioticakuur van de dierenarts mee. Wil je er zo goed en zo snel mogelijk vanaf komen? Zorg dan dat je deze kuur helemaal afmaakt.

Abces behandelen

Heeft je hond een anaalklierabces? Dan zal deze – al dan niet onder narcose – gespoeld moeten worden. Hier kun je zelf beter van afblijven en de dierenarts voor benaderen.

Verstopte anaalklieren voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt een verstopping of ontsteking van de anaalklieren voorkomen door ervoor te zorgen dat de ontlasting van jouw hond stevig genoeg is om tijdens het poepen de inhoud van de anaalzakken regelmatig in kleine beetjes te legen.

Let op! Preventief zelf thuis uitknijpen werkt averechts, omdat je de boel dan juist onnodig activeert waardoor de anaalklieren van je hond geïrriteerd raken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *