Ga naar de inhoud
Home » Hond gestoken door een wesp I Dit moet je doen

Hond gestoken door een wesp I Dit moet je doen

Hond gestoken door een wesp
Symptomen herkennen en behandelen

Veel hondeneigenaren maken het wel eens mee: je zit lekker rustig buiten in de tuin, en ineens begint je hond te janken en te likken aan zijn poot of driftig te krabbelen aan zijn neus. De geïrriteerde plek zwelt op, en je realiseert je dat je hond gestoken is door een wesp. Wat nu? In dit artikel bespreken we wat te doen als je hond gestoken is door een wesp: hoe kun je de symptomen herkennen, hoe kun je je hond behandelen en wanneer moet je ermee naar de dierenarts?

Zo kun je een wespensteek herkennen bij je hond

Het is belangrijk om de symptomen van een wespensteek bij je hond te herkennen, zodat je snel kunt handelen. Een aantal van deze symptomen zijn:

  • Pijn
  • Zwelling op de plaats van de steek
  • Krabben
  • In sommige gevallen kan je hond ook hinken of mank lopen als de steek zich op een poot bevindt

Symptomen allergische reactie wespensteek

De symptomen van een allergische reactie bij een wespensteek zijn:

  • Ademhalingsproblemen
  • Heftige zwelling
  • Lage bloeddruk
  • Opgezwollen hoofd
  • Overgeven
  • Shock

Is je hond wel eens eerder door een wesp gestoken? Dan kan het zijn dat hij een volgende keer heftiger op de steek reageert. Merk je één of meer van de symptomen bij je hond op die duiden op een allergische reactie, regel dan meteen een afspraak bij de dierenarts. Aarzel niet om erbij te zeggen dat het om een spoedgeval gaat.

Angel verwijderen

Kijk of je nog een angel ziet zitten op de aangedane plek. Als dat zo is, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een pincet of met je nagels. Doe dit zorgvuldig en voorzichtig. Zo voorkom je dat er nog meer gif vrijkomt in het lichaam van je hond.

Koelen

Een icepack of een koud kompres kan helpen om de zwelling en pijn te verminderen. Wikkel het ijs of koude kompres in een doek en houd het een paar minuten tegen het getroffen gebied. Zorg ervoor dat je het ijs niet direct op de huid van je hond legt om bevriezing te voorkomen.

Geef je hond eventueel een antihistaminicum

Als je hond last heeft van jeuk en irritatie als gevolg van de wespensteek, kan een antihistaminicum helpen om de symptomen te verlichten.

! Raadpleeg altijd eerst een dierenarts voordat je medicijnen aan je hond geeft.

Houd het gedrag van je hond in de gaten

Blijf het gedrag van je hond nauwlettend in de gaten houden na de steek. Let op de symptomen van een ernstige, allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen, braken, zwakte of bewusteloosheid.

! Als je vermoedt dat je hond allergisch is, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Hond gestoken: wanneer naar de dierenarts?

Het is altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen na een wespensteek, vooral als je hond een ernstige reactie laat zien of als je niet zeker weet welk insect de beet heeft veroorzaakt. De dierenarts kan verdere behandeling aanbevelen, waar nodig medicijnen toedienen en eventuele complicaties aanpakken.

Een wespensteek kan ongemak veroorzaken voor je hond, maar met de juiste eerste hulp en behandeling kunnen de symptomen meestal snel worden verlicht. Door alert te zijn op de symptomen van een wespensteek en te weten hoe je moet handelen, kun je ervoor zorgen dat jouw hond snel weer op de been is en kan genieten van zijn avonturen in de buitenlucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *