Ga naar de inhoud
Home » Hond eet gras

Hond eet gras

Hond eet gras

Eet jouw hond wel eens gras? Dan is hij zeker niet de enige. Veel honden eten gras, en dat kan om verschillende redenen gebeuren. Over dit onderwerp delen genoeg mensen hun eigen feiten en fabels. Is het erg als je hond gras eet? Is hij misselijk, moet hij overgeven, of is het speels gedrag? In dit artikel gaan we in op jouw vragen wat betreft dit veelvoorkomende hondengedrag.

Is het erg als je hond gras eet?

Nee, het is niet erg als een hond gras probeert te eten. Als hij goed kauwt kan zijn lichaam het prima verwerken, en overige restjes komen er onder normale omstandigheden hooguit aan de andere kant weer versnipperd uit. Maak je dus vooral niet te veel zorgen als jouw hond gras eet, want het kan over het algemeen geen kwaad.

Wel is het verstandig om de onderliggende reden te onderzoeken wanneer jouw hond erg vaak gras eet. De meest voorkomende oorzaken vind je hieronder:

Waarom eet een hond gras?

“Je bent toch geen koe?!” Wij mensen vinden het vaak maar gek, als de hond weer eens langs een bospaadje lekker staat te dagdromen met zo’n pluk gras half uit zijn bek. Toch kan een hond hier een goede reden voor hebben.

Wat? Ik doe toch niks geks??

Wanneer je hond gras eet omdat hij misselijk is

Sommige honden eten gras omdat ze zich misselijk voelen. Het eten van gras wekt bij deze honden een braakreflex op, waardoor ze zichzelf helpen om het overgeven op te wekken. Mocht dit bij jouw hond af en toe gebeuren, dan kun je dit beter toelaten. Kennelijk heeft jouw hond het even nodig. Zie het maar als een instinct. Het eten van gras is niet schadelijk. Mocht het vrij vaak voorkomen dan is het misschien wijs om dit eens aan je dierenarts voor te leggen. Mogelijk heeft jouw hond een onderliggend maag- of darmprobleem en kan dit verholpen worden.

hond gras eten
Gras als braakmedicijn. Een hond weet vaak zelf wat goed voor hem is.

Hond eet gras, maar geeft niet over

Heb je zo’n type hond dat wel gras eet, maar niet daarvan hoeft over te geven? Dan eet jouw hond het waarschijnlijk niet omdat hij zich misselijk voelt, maar om een meer onschuldige reden. Een reden zou bijvoorbeeld de speelsheid van een jonge pup kunnen zijn. Soms groeien honden daarover heen, maar soms eet een hond gras uit verveling of gewoonte en blijft dit gedrag bestaan.

Wetenschappelijk onderzocht

Benjamin L. Hart, wetenschapper en veterinair gedragsdeskundige, heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit typische hondengedrag.

Enkele feiten die uit dit onderzoek naar voren kwamen:

  • Zo’n 68% van de onderzochte honden at wekelijks of zelfs dagelijks gras
  • 8% van deze honden vertoonde symptomen van misselijkheid voordat ze gras aten
  • 22% procent van deze honden braakte regelmatig na het eten van gras
  • De jonge honden uit dit onderzoek aten vaker gras, en vertoonden minder last van een voorafgaande misselijkheid of overgeven
  • De voeding van deze honden hebben ze niet in het bijzonder kunnen relateren aan het eten van gras

Zijn conclusie? Het eten van gras is onder honden normaal gedrag, over het algemeen onschuldig, en komt voornamelijk voort uit gewoonte. Soms werkt het als een instinctief natuurlijk braakmiddel.

Lees hier meer info over dit onderwerp, in de bron van dit onderzoek:

Waarom honden en katten gras eten
Door: Benjamin L. Hart

Wanneer naar de dierenarts?

Eet jouw hond zo vaak gras dat het niet meer gezond oogt? Dan kan het verstandig zijn om even een bezoekje aan de dierenarts te brengen; vooral wanneer je hond klachten vertoont als: diarree, smakken, een borrelende buik, winderigheid, veel slikken of andere maag- en darmklachten.

Meestal is het dus niet gevaarlijk, en hoef je het je hond niet af te leren, maar bij twijfel kun je altijd een onderzoek laten doen.

! Let wel goed op dat je hond geen verkeerde dingen binnenkrijgt, waaronder giftige planten en grasaren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *