Ga naar de inhoud
Home » Help! Mijn hond heeft een bacteriële huidinfectie. Wat te doen?

Help! Mijn hond heeft een bacteriële huidinfectie. Wat te doen?

Bacteriële huidinfectie hond

Heeft je hond een bacteriële huidinfectie? Geen paniek. Dit komt vaker voor dan je denkt. Lees hier wat je kunt doen en welk middel of welke shampoo je hond nodig heeft. Vaak zijn er genoeg middelen die je zelf kunt proberen. Deze zijn gewoon online verkrijgbaar en vaak goedkoper dan wanneer je het bij de dierenarts wilt kopen. Vertrouw je het niet, zijn de symptomen vrij ernstig of wordt je hond er niet binnen een paar weken beter op? Bel dan altijd even je dierenarts.

Symptomen: leer een bacteriële huidinfectie bij je hond herkennen

Een bacteriële huidinfectie is over het algemeen vrij makkelijk te herkennen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Jeuk en kale plekken
  • Overmatig de huid likken
  • Rode, geïrriteerde huid
  • Zwarte plekken, vooral rond de buik en de liezen van de hond
  • Vette huid
  • Schilfers of gele korstjes en wondjes
  • Een stinkende huid en/of vacht

Wat is de oorzaak van een bacteriële infectie?

Honden hebben verschillende soorten afweermechanismen die ervoor zorgen dat een hond niet zo gauw ziek wordt van bacteriën waaraan ze dagelijks worden blootgesteld. Dit zijn de afweermechanismen die jouw hond gezond houden, en beschermen tegen bacteriën, schimmels, allergie-verwekkers en meer:

  • Vacht
  • Talg- en zweetklieren
  • Verhoorning van de buitenste huidlaag
  • Huidbarrière
  • Huidflora (de goede bacteriën en gisten)
  • Aangeboren afweer (dit bouwen honden mettertijd op. Puppy’s zijn hier vaak gevoeliger voor. Vandaar ook de term “puppyschurft”).
  • Afweercellen in de huid

Maar hoe komt jouw hond aan zo’n huidinfectie?

Een bacteriele huidinfectie kan iedereen overkomen, dus ook jouw trouwe viervoeter. Toch is het goed om de oorzaak te achterhalen, en dan vooral wanneer de huidinfectie bij jouw hond chronisch wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan allergische huidaandoeningen zoals omgevingsallergie of een voedselovergevoeligheid. Of wat dacht je van hormonale problemen? Hypothyreoïdie en de ziekte van Cushing zijn hier enkele voorbeelden van. Parasieten zoals vlooien en mijten, steek- of bijtwonden, het gebruik van sommige medicatie zoals prednison, een te traag werkende schildklier; er kunnen allerlei boosdoeners achter zitten. In het geval van een chronische bacteriële huidinfectie is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan. 

Hoger risico op bacteriële huidinfectie bij bepaalde hondenrassen

Een meer voor de hand liggende oorzaak van een huidinfectie kan ook in de structuur van de vacht of de plooien in de huid van de hond liggen. Wanneer je een hond hebt die diepe huidplooien of een langharige vacht heeft blijft vochtigheid lang en warm broeien. Dit vergroot de kans op bacteriële huidinfecties.

De behandeling van bacteriële huidinfecties

Maar hoe kun je jouw hond behandelen tegen zo’n infectie? Dat verschilt per situatie en per hond. Het ligt eraan hoe diep de ontsteking zit, hoe ernstig deze is, en of de hond te wassen is.

Antibacteriële shampoo voor honden

Wil je eerst proberen om het zelf op te lossen? Dan is een antibacteriële shampoo (verkrijgbaar hier bij Bol.com) waarschijnlijk je beste optie. Daarnaast kun je middelen kopen in de vorm van spray, mousse of pads. Kijk wat voor jouw hond het beste voelt. Antibacteriële shampoo wordt hierbij vaak wel gezien als de snelste en meest effectieve manier om de bacteriële huidinfectie bij honden zelf te behandelen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze shampoo: Douxo S3 Pyo (Bol). In veel gevallen werkt deze shampoo direct effectief, en hij is geschikt voor honden én katten. Ideaal dus! Goed volledig insmeren, goed de instructies volgen op de verpakking, elke keer de volle 10 minuten wachten zodat het middel goed kan inwerken, en binnen een paar weken is jouw hond overal vanaf. Mocht dit toch niet zo zijn? Maak dan een afspraak met jouw dierenarts, en vertel er vooral even bij dat je zelf ook al je best gedaan hebt. Mogelijk zijn er meer maatregelen nodig.

Antibacteriële mousse: middel zonder de hond te hoeven wassen

Probeer je liever de mousse? Dat kan natuurlijk ook. Antibacteriële mousse producten zijn met name geschikt voor honden die zich niet graag laten wassen, en zijn dus te gebruiken op een droge huid. Let er wel goed op dat deze mousse niet geschikt is voor katten, alleen voor honden: Douxo S3 Pyo mousse voor honden (Ook hier bij Bol evt. verkrijgbaar)

Antibacteriële pads: voor de echte bibberaars

Heb je een hond die echt gauw bang is en niets moet hebben van al dat getut aan z’n lijf? Dan kun je nog de antibacteriële pads kopen (ook deze is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld hier op Bol.com). Deze kun je voorzichtig op de huid deppen en is geschikt voor honden en katten. Deze moet je wel dagelijks gebruiken, dus goed om daar nog even rekening mee te houden.

Twijfel je over de oorzaak van de klachten?

Bekijk dan onderstaande artikelen voor meer opties om te overwegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *